Opći uslovi za prijavu za učešće u AFS programima interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca su:

 • da učenik trenutno pohađa srednju školu na području BiH;
 • da učenik ima prebivalište na području BiH;
 • da ima odlične ili vrlo dobre ocjene.

Prilikom prijave za učešće i označavanja željenih domaćin zemalja, pored općih, učenik treba zadovoljiti i posebne uslove učešća koji su određeni od strane AFS domaćin organizacije i zemlje (npr. godine starosti, poznavanje jezika i sl.). Posebni uslovi učešća su navedeni pojedinačno na stranici svakog od programa, a sve programe možete pronaći ovdje: Pronađi svoju AFS avanturu! Više informacija o zemljama, kulturi zemalja i školskim sistemima možete pronaći na stranicama zemalja.

Prijavni formular je obiman, te te savjetujemo da ga prvo detaljno pregledaš prije nego počneš sa popnunjavanjem kako bi mogao prikupiti potrebne dokumente. Ukoliko imaš problema prilikom popunjavanja ili ti je potrebna pomoć, molimo te da nam pišeš na [email protected] i na Facebook stranici fb.com/isubih.

Odaberi programe:

 • Afrika
 • Azija
 • Evropa
 • Latinska Amerika
 • Sjeverna Amerika

Proširi svoje vidike i otkrij nove prilike

AFS interkulturna avantura promijenit će tvoj život zauvijek! Mi to zovemo #AFSeffect
STU_GLOBAL

Budi globalan

Živi sa novom porodicom u drugoj zemlji. Uživaj u različitim tradicijama. Uzmi vremena da bolje spoznaš i produbiš svoje znanje o drugim perspektivama, kulturama i svjetskim problemima.

STU_CHANGE

Budi promjena

Osmotri svijet i dešavanja u njemu s nove tačke gledišta i pomozi drugima da vide svijet onako kako ga ti doživljavaš. Izgradi mostove između kultura sklapanjem prijateljstava za čitav život.

STU_FLUENT

Budi poligota

Pohađaj novu školu, nauči novi jezik i pronađi najbolji način da se povežeš s ljudima iz drugih kultura. Steći ćeš vještine koje ćeš ponijeti nazad kući i koje će ti koristiti cijeli život.

STU_YOU

Budi ono što jesi

Otkrij nove stvari o sebi i pronađi svoje mjesto u svijetu. Nauči kako okrenuti izazovne situacije u vrijedne prilike koje će ti pomoći da napreduješ i postaneš zrelija osoba.

Učesnici AFS programa interkulturalnog učenja su mlade osobe iz svih krajeva svijeta

AFS učenici žive u domaćin porodici i pohađaju školu, te na taj način dobivaju novu perspektivu o stranoj kulturi. Otkrivajući stranu kulturu, AFS učesnici istovremeno stiču bolje razumijevanje sebe i kulture svoje domovine. Za prijavu za učešće u AFS programima dovoljno je da imaš prebivalište i pohađaš srednju školu u BiH, te da imaš odlične ili vrlo dobre ocjene.

Prijave za šk. 2020/21. će biti uskoro otvorene!

USKORO!

To nije godina u tvom životu, to je život u godini.

“Toliko radosti i sreće, uspona i padova, ali opet najljepši period života. AFS promijeni čovjeka, ojača ga i tjera ga da otkrije strane sebe koje nije znao da posjeduje. Jedno nezaboravno, magično iskustvo.”

— Zehra A. Merdžanić, učesnica AFS programa u Francuskoj

Kako mogu postati AFSer?

Upoznali ste se s AFS programima online ili na jednom od informativnih sastanaka? Sada je vrijeme da se prijavite! Evo šta možete očekivati na vašem interkulturalnom putovanju s AFS-om:
STEP11

Pronađi program i počni proces prijave

Naša online aplikacija je temeljita, ali popunjavanjem iste saznat ćeš neke ključne stvari o sebi koje će tvoje AFS iskustvo učiniti nevjerovatnim. Ukoliko ste zapeli, slobodno nas pozovite. 

PRIJAVNI FORMULAR
STEP2_ST

Učestvuj u izbornim radionicama

Ne postaju svi kandidati AFS učenici. Tvoja aplikacija, aktivnost tokom izbornih radionica, intervju i preporuke su nam pokazali da si spreman/na za učešće u međunarodnoj razmjeni učenika.

IZBOR UČESNIKA
STEP3

Pripremi se za svoju razmjenu

AFS orijentacijske aktivnosti (prije, tokom i nakon programa) su vođene od strane treniranih volontera i pomažu ti da usmjeriš svoj lični razvoj i da lakše prođeš kroz sve faze AFS programa. 

PRIPREMNE AKTIVNOSTI
STEP4_ST

Uskoči na avion i upoznaj svijet

Posvećeni AFS volonteri, domaćin porodice i osoblje u AFS uredima su spremni da učine tvoje AFS iskustvo interkulturalnog učenja avanturom koju nećeš nikada zaboraviti.

TOK RAZMJENE

Iskustva učenika

Pročitajte iskustva učenika koji su već učestvovali u AFS programima
ECTP 2012 Muhamed

Tromjesečni program interkulturalnog učenja

 1. Lena iz Banjaluke u Maleziji1

  Otvorite vrata svog doma i postanite AFS domaćin porodica

  Otvorite vrata svog doma i postanite AFS domaćin porodica. Sve što vam je potrebno jeste jedan krevet, slobodno mjesto za stolom i otvoreno srce. AFS BiH ured je u potrazi za…
 2. Tromjesečni program

  Ahoj jsem Damir Hanić!

  Damir iz Sarajeva, učesnik AFS tromjesečnog programa interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca, odlučio je da podijeli svoje iskustvo razmjene iz Češke Republike, gdje je pohađao školu i živio u domaćin porodici. U…
 3. Tromjesečni program u Belgiji

  Ovo je najčarobnija priča u kojoj sam stekla drugi dom i prijatelje

  Marija iz Istočnog Sarajeva, učesnica AFS tromjesečnog programa interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca odlučila je da podijeli svoje iskustvo razmjene iz Belgije, gdje je pohađala školu i živijela u domaćin porodici. U…
Dobrodoslica Kenan

Jednogodišnji program interkulturalnog učenja

 1. Lena iz Banjaluke u Maleziji1

  Otvorite vrata svog doma i postanite AFS domaćin porodica

  Otvorite vrata svog doma i postanite AFS domaćin porodica. Sve što vam je potrebno jeste jedan krevet, slobodno mjesto za stolom i otvoreno srce. AFS BiH ured je u potrazi za…
 2. Jednogodišnji program u Italiji

  Danas ja pišem svoju AFS priču

  Jelena je stipendistica AFS-a Italije i učesnica  AFS programa interkulturalnog učenja kroz jednogodišnju razmjenu srednjoškolaca u školskoj 2018/19. godini. U nastavku možete pročitati njeno iskustvo života u Italiji. Moja avantura…
 3. Screenshot_2018-10-25-20-17-21-1

  Spoznala sam samu sebe

  Jasmina iz Konjica, učesnica jednogodišnjeg programa interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca, odlučila je da podijeli svoje iskustvo razmjene iz Turske, gdje pohađala školu i živi u domaćin porodici. U nastavku…

Često postavljena pitanja

Pronađite odgovore na neka od najčešćih pitanja koja postavljaju učenici:
koraci1

Izbor učesnika

Kako se vrši izbor učesnika i koji su kriteriji koji se koriste? Je li bitno poznavanje jezika?

Saznaj više
porodica1

Domaćin porodica

Gdje ću biti smješten? Kako se vrši izbor i dodjela porodica? Mogu li birati grad?

Saznaj više
knjige1

Domaćin škola

Koju školu ću pohađati? Hoće li mi biti priznate ocjene? Moram li ponavljati razred?

Saznaj više
avantura1

Ostala pitanja

Šta uključuju programski troškovi? Da li me roditelji mogu posjetiti tokom razmjene?

Saznaj više

Nadolazeći informativni sastanci i događaji

Stipendije

AFS je posvećen pomaganju mladima da iskuse boravak u inostranstvu bez obzira da njihovu finansijsku situaciju. AFS sarađuje sa preduzećima, državnim organima i institucijama, kao i individualnim sponzorima, nastojeći obezbjediti što veći fond punih i djelomičnih stipendija za učešće u AFS programima interkulturalnog učenja.

Saznajte više o dostupnim stipendijama
Kenan u Belgiji

KAKO NAGOVORITI RODITELJE DA PRISTANU?

Informacije za roditelje

AFS je vodeći program interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca kojeg podržavaju i sprovode obučeni uposlenici i volonteri. Od 1947. godine do danas, AFS pruža mladima priliku da steknu i razviju praktične vještine i znanja neophodna za uspjeh u današnjem globalnom svijetu. AFS programi pomažu mladima da nauče o svijetu van granica njihovih lokalnih zajednica i da budu spremni na interakciju sa ljudima iz drugih država i kultura.

Provjerite zašto je AFS pravi izbor

Uči dok istražuješ novi svijet

AFS vam pomaže da pretvorite svako svoje iskustvo u pravi trenutak za učenje. Naši volonteri i osoblje će vas voditi kroz AFS obrazovno putovanje učenika – sa nastavnim planom razvijenim od strane AFS edukatora i drugih interkulturnih stručnjaka iz cijelog svijeta. Orijentacijske sesije i mjesečni sastanci sa obučenim voloterima će ti pomoći da izvučeš maksimum iz svoje razmjene i pripremiti te za kulturne susrete kroz cijeli život.

Kako se AFS priprema za tvoje iskustvo