Interkulturna iskustva; inovativno obrazovno putovanje

Screen Shot 2016-09-12 at 11.00.31 AM

Razmjena u inostranstvu

AFS međunarodni programi se provode uz pomoć kurikuluma čiji je osnovni cilj jačanje interkulturnih i globalnih kompetencija.

Screen Shot 2016-09-08 at 4.10.22 PM

Volonterizam

AFS volonteri su trenirani da vode posebno putovanje interkulturnog učenja za učenike, porodice i druge volontere.

11046251_1065015070189282_2324360244310660883_o

Domaćin porodice

AFS je transformisao ugošćavanje u kreativni, interkulturni program učenja, ispunjen ciljevima i aktivnostima.

My beautiful picture

Škole

AFS pomaže školama da osmisle i realizuju dinamične interkulturalne radionice, razmjene odjeljenja i događaje koji čine cijelu školsku zajednicu bogatijom.

AFS agenda za edukaciju o globalnom građanstvu

AFS priprema i aktivira globalna građane svih godina i pozadina. Podržavamo globalni pokret s ciljem afirmacije interkulturalnog učenja i koncepta globalnih građana, pogotovo u školama, na fakultetima i drugim organizacijama za mlade.

Naša agenda za globalne građane

Učenje kao putovanje promjene

Interkulturalne poteškoće i trenuci učenja su neizbježan dio našeg svakodnevnog života, naše učionice i javnog prostora.

Kako bi pripremili ljude da se efektivno angažuju u spoznaji kultura i drugih razlika, mi nudimo transformativna obrazovna putovanja koja su prilagođena učenicima, porodicama, volonterima, odraslima i zajednicama.

Svako AFS putovanje počiva na sljedećih šest principa:

1. Učenje kao putovanje promjene
2. Na ciljevima baziran kurikulum + metode
3. Zadivljujuća iskustva + struktuirano učenje
4. Neformalna okruženja za učenje
5. Iskustveno učenje = unapređeno učenje
6. Učenje za život + cjeloživotno učenje

EDUC

AFS obrazovni pristup

AFS kurikulum i obrazovno putovanje učenika

Univerziteta, poslodavci i nevladine organizacije traže učenike, osoblje i volontere koji imaju razvijenu svijest za svijet izvan svojih zajednica i koji su otvoreni za interakciju sa ljudima iz drugih zemlja i kultura. Saznajte kako naš kurikulum koji je usmjeren na građenje vještina priprema mlade ljude da žive, rade i pomažu u činjenju svijeta boljim mjestom.

Pročitajte više

AFS interkulturalno putovanje za domaćin porodice

Program ugošćavanja AFS učenika je sada podržan dokumentom AFS interkulturalno putovanje za domaćin porodice. Ovaj dokument pomaže porodicama da podrže interkulturalno iskustvo učenika koje su ugostili i priprema članove porodice da postanu globalni građani.

Pročitajte više

Program interkulturalnog učenja za volontere i uposlene

AFS interkulturni link je program učenja koji se provodi širom AFS mreže i koji je dizajniran da poboljša interkulturalne kompetencije volontera i osoblja, s ciljem povećanja njihove stručnosti u podršci učenicima, domaćin porodicama, volonterima i drugima.

Pročitajte više

Interkulturalno učenje ojačava obrazovne ciljeve za 21. stoljeće

Educiramo globalne građane i lidere budućnosti i pomažemo im da:
DAY+1+AFS+youth+forum+web-135

Prošire vidike

o sebi i svijetu koji ih okružuje

5512706965_713bf496e0_o

Uvažavaju razlike

i vjeruju da je raznovrstan svijet jače i zanimljivije mjesto

2885465949_d838820d87_o

Komuniciraju i sarađuju između kultura

na osjećajan i pažljiv način

AFS Depart juillet 2015-29

Nauče cijeniti druge kulture

i ohrabruju druge da budu otvoreni za nove ideje, stavove i tradicije

DAY+1+AFS+youth+forum+web-84

Izgrade vještine koje će koristiti u nauci i drugim ključnim područjima

koristeći vještine kritičkog razmišljanja i tehnike rješavanja problema

_94A7804

Postanu dio globalne AFS zajednice

gradeći mostove između kultura i zbližavajući raznolike zajednice

AFS za profesore i škole

Škole igraju bitnu ulogu u iskustvu razmjene svakog AFS učenika. One šalju i ugošćavaju AFS učenike i rade s AFS-om na kreiranju programa interkulturalnog učenja za srednjoškolce. AFS također sarađuje sa nastavnim kadrom i ministarstvima obrazovanja s ciljem razvoja lokalnih, regionalnih i nacionalnih obrazovnih politika i inicijativa.

Pošaljite upit o programima za nastavno osoblje i škole
TEACHER_ICL

AFS razmjena profesora

AFS nudi međunarodne prilike i seminare za profesionalni razvoj, dizajnirane posebno za profesore kako bi uveli bolje prakse u svoje učionice.

CLAS_ICL

AFS razmjena odjeljenja

AFS može dogovoriti kratke programe razmjene odjeljenja iz BiH u drugim zemljama kako bi omogućili grupama učenika da upoznaju vršnjake iz drugih zemalja, njihov način života, učenja i rada.

Savezništva i partnerstva

“Postoji očita bitnost rada AFS-a za trenutne programe i aktivnosti koje sprovodi UNESCO, posebno na polju obrazovanja, mladih i interkulturalnog dijaloga. Zaista, saradnja između UNESCO-a i AFS-a ima čvrste temelje koji su bazirani na mnogim zajedničkim interesima, sinergiji i prethodnoj saradnji.”

—Irina Bokova, generalni direktor UNESCO-a

_94A9020

AFS I UNESCO

Od 2015., AFS je ponosan što je započeo fazu partnerstva “konsultativni status” sa Organizacijom za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (UNESCO). Ovaj status omogućava objema organizacijama da sarađuju na inicijativama, zajedničkim interesima i općem dobru.

AFS usko sarađuje sa školama, univerzitetima, humanitarnim i mirovnim grupama, vladinim i nevladinim organizacijama na pitanjima koja se tiču naše misije.

Otiđite na UNESCO-ov website za edukaciju o globalnom građanstvu
GOAL4

AFS agenda za edukaciju o globalnom gradjanstvu

UN cilj za održivi razvoj #4

Obezbijediti inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za sve i promovisati cjeloživotno učenje

Cilj #4 fokusira se na znanje i vještine koje su potrebne za promovisanje održivog razvoja i održivih načina života, ljudskih prava, ravnopravnosti među spolovima, mirovnih i nenasilnih kultura, globalnog građanstva i zahvalnosti prema kulturnim raznolikostima i doprinos kulture za održivi razvoj.

Naučite više o cilju br. 4

Resursi za istraživanje

perspectives

AFS pespektive: Pomoć svijetu u učenju kako živjeti zajedno

Vođen od strane AFS eksperta iz čitavog svijeta, ovaj blog slavi različite perspektive o kulturama i obrazovanju, inspirušući čitaoce da postanu interkulturni lidera svojih zajednica.

Pročitajte Perspektive
connect

Connect: Interkulturni magazin za globalne građane

Ovaj digitalni magazin istražuje interkulturno učenje i globalno građanstvo, volontiranje i društveni uticaj kroz članke, intervjue i instrumente za učenje razvijene od strane uglednih stručnjaka iz ovih oblasti.

Pročitajte Connect
FORAFSNFRIENDS

Interkulturno učenje (ICL) za AFS i prijatelje

Serija uvidnih i konciznih eseja o ključnim interkulturalnim konceptima, bazirani na istraživanju i praktičnim iskustvima. Ove serije eseja su izrađene od strane AFS obrazovnih stručnjaka za sve koji uče o interkulturnim temama.

Saznajte više
RESEARCH

AFS istraživanje o programima razmjene

AFS istraživački napori se fokusiraju na postizanju dubljeg razumijevanja uticaja koji imaju programi razmjene, interkulturalnog i iskustvenog učenja. Istraživanja su provedena u saradnji sa vodećim institucijama i istaknutim pojedincima.

Saznajte više o istraživanju
VOL_CURRI

Volonteri: Amerikanci se priključuju Prvom svjetskom ratu, 1914-1919.

Ovaj nastavni plan za obrazovne radnike u srednjim školama uključuje poseban pristup volontiranju, interkulturnim kompetencijama i edukaciji o globalnom građanstvu, od napora mladih volontera za vrijeme Prvog svjetskog rata do danas.

Saznajte više