Nevjerovatno kulturalno putovanje za cijelu porodicu

Ugošćavanje učenika iz inostranstva u svojoj kući ili stanu je odličan način da naučite nešto novo o drugoj kulturi i upoznate učenika o svojoj kulturi i njenim vrijednostima. Djeca obično uživaju u ulozi kulturnih ambasadora, upoznat će novog brata ili sestru sa lokalnim običajima, tradicijama i praznicima. Sve aktivnosti, od pripremanja jela do obilazka znamenitih mjesta su prilika za otkrivanje i uvažavanje kulturalnih i drugih razlika. Mi to nazivamo #AFSeffect!
HF_ADV

Poželite dobrodošlicu avanturi

Doživite svijet kroz oči mlade osobe iz druge zemlje i pružite joj priliku da upozna život i kulturu Bosne i Hercegovine, nauči naš jezik i sa sobom kući ponese lijepa sjećanja na našu zemlju.

HF_CHANGE

Poželi dobrodošlicu promjeni

Postanite globalni građani koji  pozvezuju ljude iz cijelog svijeta. Ugošćavanjem AFS učesnika, činite svijet tolerantnijim, a svojoj porodici i AFS učesniku pružate nezaboravno iskustvo interkulturnog učenja.

HF_DISC

Poželi dobrošlicu otkriću

Pomozite internacionalnom učeniku da nauči sve o našem životu, kulturi i tradiciji i kroz zajednički život i razgovore sa učenikom iz inostranstva učite historiju, mentalitet i običaje jedne nepoznate zemlje.

Ugostiti AFS učenika je veliki dar

“Malo smo bili skeptični u početku da li će nas Sam prihvatiti, da li će mu se svidjeti naša kuhinja, kako će prihvatiti naš način života. Ali on je od prvog momenta prihvatio sve. Mnogo mu se sviđa naša hrana. Stekao je mnogo prijatelja u školi. Naša djeca su ga prihvatila bez problema, pa i najmlađa Eva koja je imala samo 2 godine kada je Sam došao u našu porodicu. Sad ga zove bratom i obožava ga.”

– Gđa Kovačević, domaćin mama iz Gradiške

Prijavite se za ugošćavanje

Šta je AFS domaćin porodica?

AFS poziva porodice da pruže dobrodošlicu učenicima iz inostranstva u svoje domove još od 1947. Dugo smatran ključnim elementom dobrobiti učenika, domaćin porodice pružaju mnogo više od krova nad glavom i obroka.

Pročitajte više čestih pitanja

Podržane od posvećenih volontera i osoblja u uredu, domaćin porodice pomažu učeniku da se uklopi u novu školu i zajednicu, upozna prijatelje nauči novi jezik i uživa u razmjeni. Međusobno upoznavanje kultura i tradicija pomaže porodicama da se povežu s učenikom i steknu prijatelja za cijeli život.

Kako postati AFS domaćin porodica

STEP1

Saznajte više i aplicirajte

Saznaje zašto su domaćin porodice važne za AFS program. Naša prijavan aplikacija je detaljna da bismo našli najbolji spoj učenika i porodice.

STEP2_HF

Vaša porodica je odabrana

Pronalazak domaćin porodica je veoma ozbiljan posao. Iako ne postoji “idealna” domaćin porodica-imamo mnogo iskustva u prolaženju one “prave”.

STEP3

Spremite se za ugošćavanje

Upoznajte obučene volontere i osoblje koje će pružiti podršku vašoj porodici i pomoći vam da naučite kako svoje AFS iskustvo učiniti nagrađujućim i zabavnim.

STEP4_HF

Poželite dobrodošlicu svom AFSeru

Iskusite AFSeffect s novim članom svoje porodice, dijeleći svoj dom, svoje srce i svoj svijet. Ukoliko želite postati globalni građanin ovo je prvi korak na tom putu.

Potpuno novo interkulturalno putovanje za domaćin porodice

Amila oprostajna

Program ugošćavanja AFS učenika je sada podržan dokumentom AFS interkulturalno obrazovno putovanje za domaćin porodice, koji je napisan na bazi specifičnih interkulturalnih obrazovnih ciljeva i podržan je od strane treniranog osoblja i volontera. Putovanje uključuje orijentacijske sesije, diskusije i druge obrazovne aktivnosti i refleksije – sve što je potrebno da porodica bolje podrži svog domaćin učenika, istraži i izgradi njihovu interkulturalnu svijest i razumjevanje, kao individualni globalni građani i kao porodica.

Naučite više o ovome

Kako AFS podržava domaćin porodice?

SUPP_HOUSE

Iskusni lokalni AFS volonteri i osoblje će pripremiti vašu porodicu za izazove koje ugošćavanje novog člana porodice iz druge zemlje sa sobom nosi.

SUPP_24

Dostupni su 24-satni telefoni za hitne slučajeve i dodatna podrška AFS ureda u BiH. AFS učenici imaju zdravstveno osiguranje, u slučaju da je potrebna zdravstvena njega.

SUPP_PERSON

Obučeni volonteri i osoblje će vam pružati podršku za vrijeme trajanja programa ugošćavanja, uključujući sastanke sa vama i vašom porodicom najmanje jednom mjesečno, kako bi se uvjerili da je sve u redu.

SUPP_ORIENT

Vaši volonteri za podršku će voditi vašu porodicu i učenika na razmjeni kroz aktivnosti AFS putovanja interkulturalnog učenja domaćin porodice, kako bi pomogli da cjelokupno iskustvo bude značajno i dugotrajno.

Ko su AFS učenici?

AFS učenici dolaze iz preko 99 zemalja i pokazalli su zrelost i motivisanost za školovanje u inostranstvu. AFS učenici su provjereni i odabrani od strane AFS organizacije u svojoj zemlji. AFS učenici su:

Obično stari između 15 i 18 godina po dolasku

Posvećeni aktivnom učešću u AFS programu

Smatrani dobrim učenicima u zemlji iz koje dolaze

Dobrog općeg zdravstvenog stanja

Znatiželjni, fleksibilni i otvorenog uma