Jelena je stipendistica AFS-a Italije i učesnica  AFS programa interkulturalnog učenja kroz jednogodišnju razmjenu srednjoškolaca u školskoj 2018/19. godini. U nastavku možete pročitati njeno iskustvo života u Italiji.

Moja avantura sa AFS-om počela je jos krajem januara 2018. godine kada sam popunila i poslala svoju online aplikaciju i još uvijek samo maštala o razmjeni čitajući priče prethodnih generacija učenika na razmjeni,kada je sve izgledalo predobro da bilo istina. A sada,nekoliko mjeseci poslije i ja pišem svoju priču sa AFS-om i Interkulturom. Datum 7.9.2018. je dan mog prvog leta za Rim-“Vječni grad”,datum koji je promijenio mnogo bitnih stvari u mom životu.

Već prvi dan i kamp dobrodošlice u meni su stvorili jedno posebno osjećanje koje ce uvijek ostati zarezano u mom srcu. Osjećaj pripadnosti nečemu većem i od vas samih,povezanost sa ljudima koje prvi put vidiš u životu, prvi dodir sa nečim drugačijim, ispunili su me tolikom količinom pozitivne energije, pružili mi inspiraciju i nagovijestili tek nadolazeću avanturu. Avanturu u kojoj sam bila svjesna da nisam sama!

Već sljedećeg dana našla sam se u Kaljariju, najvećem gradu Sardinije, ostrva na kojem se spajaju afrička i evropska kultura, koje su protkane i azijskim pojedinostima u sudaru sa latino-američkim hedonizmom, jedinstvenom i otvorenom za sve one koji je žele posjetiti. Protekla dva mjeseca provela sam istraživajući Sardiniju, njen mentalitet, prirodu, hranu, arhitekturu, historiju; družeći se sa ljudima iz različitih dijelova svijeta, gledajući na okolnosti koje su nas zajedno zatekle kroz stakla nekih drugih naočala, mijenjajući ih naizmjenično kao i nadolazeće prilike. Da, naočale i stakla su se mijenjali i tako omogućili očima da vide svaku pojedinost jedne panorame! Prolazeći kroz različite periode tokom ovih nekoliko mjeseci, naučila sam mnogo bitnih stvari,učila o sebi i o drugima, pomjerala svoje lične granice, prezentovala sebeiI državu iz koje dolazim, otkrila nove talente, razvila drugačije stavove. Ovdje sam upozala ljude koji su mi proširili horizonte a taj način stvorila nove prilike i ideje.

Vjerujem da to još uvijek nije sve, jer ono najvažnije što sam naučila jeste da se najljepše stvari na ovom svijetu ne posjeduju! One se nalaze samo u tebi kao i ljubav i prijateljsvto koje dijeliš sa drugima. Naša generacija učenika ostala je dosljedna tome, predstavljajući svoju zemlju i kulturu na različitim kontinentima, postali smo jedna nerazdvojna cjelina individualaca željnih avanture. To je nešto što nas je povezalo za cijeli život, postali smo PRIJATELJI, jedna velika i složna porodica! Sada mogu ponosno reći da imam prijatelje iz cijelog svijeta, da sam bogatija za još jedan jezik i još jednu nezaboravnu priču na kojoj sam veoma zahvalna!

Ovo možda jedno od najtežih i ujedno najljepših iskstava o kojima jedan srednjškolac može samo sanjati. Ono mi je pružilo podstrek i motivaciju za daljim napredovanjem i usavršavanjem, učenjem i razvijanjem svojih sposobnosti.

Hvala AFS-u BiH i  Interkulturi sto su mi omogućili da jedan dio mojih snova i ideja bude realizovan <3!

Moje ime je Jelena Mandic i ja sam učesnica jednogodišnjeg programa u Italiji.

Ukoliko želite da se prijavite za program razmjene srednjoškolaca u Italiji i otkrijete kulturu, tradiciju i običaje, istražite našu stranicu Postani AFSer i popunite online prijavni formular. Više iskustava naših učenika možešte pronaći na sljedećem linku: Iskustva AFS učenika