Šta radimo?

Educiramo i potičemo na aktivnosti globalne građane

AFS priprema i aktivira buduće lidere, globalne građane i tvorce promjena sa esencijalnim interkulturalnim vještinama za 21. stoljeće. Mlade ljude pripremamo da se angažuju, sarađuju i vode aktivonsti u različitim uslovima. Naša međunarodna razmjena, učenje u inostranstvu i volonterski programi su podržani naučno-baziranim putovanjima interkulturalnog učenja koje podržavaju trenirani AFS volonteri i osoblje.

AFS programi razmjene u inostranstvu 

AFS širom svijeta provodi programe razmjene srednjoškolaca, učenja jezika, volontiranja, razmjene za odrasle, prakse u inostranstvu, razmjene profesora i razreda, kratke ljetne i zimske programe i dr. AFS je zaista pionir interkulturalne edukacije.

Programi za domaćin porodice 

Ugošćavanje AFS učenika je nagrađujuća i značajna interkulturalna avantura za cijelu porodicu – razmjena kultura, tradicija i otkrivanje novih perspektiva.

Volonterske prilike 

AFS volonteri su pokretačka snaga AFS programa i aktivni su na svim nivoima – podržavaju učenike i porodice tokom njihovog interkulturalnog putovanja, učestvuju u upravljanju i kreiranju politika razvoja AFS-a, te vode društvene projekte u školama i zajednicama.

Interkulturalno učenje i edukacija o globalnom građanstvu

Pomažemo ljudima svih godina i životnih pozadina da razviju liderske vještine i vještine rješavanja problema, kao i jezičke i interkulturalne vještine potrebne za uspjeh u globalnoj ekonomiji i pravljenje pozitivnih promjena u BiH i svijetu.

afs-programi-u-99-zemalja

59-afs-mreza

12500-ucesnika-afs-programa

40000-afs-volontera

U šta vjerujemo?

Povezujući našu “učimo da bi bi živjeli zajedno” filozofiju da definišemo globalne i lokalne probleme koje prijete suživotu i miru, AFSeri razvijaju interkulturalno razumijevanje kao moćan i efikasan alat za građenje pravednijeg i mirnijeg svijeta. AFS globalna zajednica je prigrlila razlike i vjerujemo da je svijet jače i interesantnije mjesto zbog njih.

AFS misija

AFS interkulturni programi (AFS Intercultural Programs) je međunarodna nevladina, neprofitna, stranački i vjerski neorijentisana organizacija zasnovana na volonterizmu koja pruža iskustva interkulturnog učenja kako bi ljudima pomogla da razviju znanje, vještine i razumijevanje potrebno za stvaranje pravednijeg i mirnijeg svijeta.

AFS vrijednosti

AFS omogućava ljudima da djeluju kao odgovorni globalni građani koji rade za mir i razumijevanje u raznolikom svijetu. AFS priznaje da je mir dinamičan koncept koji je ugrožen nepravdom, nejednakošću i nedostatkom tolerancije.

AFS ima za cilj da afirmiše vjeru u dostajnstvo i vrijednost svakog ljudskog bića i svih nacija i kultura. Podstiče poštivanje ljudskih prava i fundamentalnih sloboda bez obzira na rasu, spol, jezik, religiju ili društveni status.

AFS aktivnosti su bazirane na osnovnim vrijednostima dostojanstva, poštovanja različitosti, harmonije, senzitiviteta i tolerancije.

Kako pravimo razliku?

Život, učenjei i volontiranje preko granica i u multikulturalnim sredinama transformiše živote, priprema globalne građane i osnažuje tvorce promjena. To je ono što zovemo #AFSeffect! Naša globalna zajednica je:
Iceland with friends

Transformirajuća: U različitim fazama nevjerovatnih interkulturalnih putovanja – življenju, volontiranju, radu i sarađivanju sa ljudima širom svijeta.

12182887_1090860610938061_8428667951258672307_o

Višegeneracijska: Globalna zajednica učenika, mladih, volontera, porodica, edukatora, alumnija i uposlenika – angažovanih i punih energije dok radimo zajedno.

1-qabpQKyiM01aB-IysH1oLQ

Inkluzivna: Gostoljubiva, podržavajuća mreža samouvjerenih i otvorenih AFSera gradi mostove između kultura.

13450755_1231223156901805_4985777738664006270_n

Svukuda: Unosimo promjene u zajednice, između različitih industrija i radimo na rješavanju bitnih međunarodnih problema i njihovih uzroka.

AFS u Bosni i Hercegovini

AFS u Bosni i Hercegovini djeluje preko svog Predstavništva u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Udruženjem građana „Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini“ (UG ISU BIH) koje organizuje i sprovodi AFS programe na području BiH.

isu-bih-logo
UG ISU BIH sa sjedištem u Sarajevu i lokalnim odjeljenjima u Sarajevu, Banjaluci i Tuzli, je nevladina, neprofitna, stranački i vjerski neorijentisana organizacija zasnovana na volonterizmu koja u saradnji sa AFS-om organizuje međunarodne programe razmjene učenika i volontera u cilju unapređenja interkulturalnog učenja i tolerancije među ljudima.

UG ISU BIH kao inicijativa sa djelovanjem počinje krajem 2001. godine, a upisano je u Registar udruženja kod Ministarstva pravde BiH 2004. godine.

Historija AFS programa

AFS je globalna organizacija osnovana tokom Prvog svjetskog rata kao American Field Service čijih je 5.000 volontera, vozača ambulantnih vozila, pomagalo civilima i ranjenima na bojnim poljima u Francuskoj i na Balkanu, a tokom Drugog svjetskog rata u cijeloj Evropi, Sjevernoj Africi i Indiji.  Nakon Drugog svjetskog rata, 1947. godine, volonteri–vozači ambulatnih vozila su organizovali prve AFS razmjene učenika između Evrope i SAD-a kako bi pomogli u izgradnji mira i razumijevanja u svijetu. AFS programi u BiH su prisutni od 1969. godine.

Saznajte više

Dokumenti, organi upravljanja i ured u BiH

AFS programima u Bosni i Hercegovini upravlja Predstavništvo AFS Intercultural Programs, Inc. u Bosni i Hercegovini u saradnji sa UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini koje organizuje i sprovodi AFS programe na području Bosne i Hercegovine. UG ISU BIH djeluje na osnovu Statuta i ima organe upravljanja – Skupštinu i Upravni odbor. Ured UG ISU BIH se nalazi u Sarajevu.

Saznajte više

AFS alumni

Neka vas inspirišu nevjerovatni članovi AFS alumni zajednice koji demonstriraju moć #AFSeffect-a. AFS ima više stotina alumnija (bivši učesnici, volonteri, domaćin porodice i zaposleni u uredima) u BiH i više od milion alumnija  širom svijeta. Pogledajte našu sekciju posvećenu alumni zajednici, ako ste zainteresovani za ponovno povezivanje sa AFS-om ili želite saznati više o AFS alumni aktivnostima.

Saznajte više

AFS obrazovna agenda za globalne građane

AFS je inkluzivna zajednica globalnih građana koji su posvećeni da pomognu da svi ljudi svijeta nauče da žive zajedno.

Šta je edukacija o globalnim građanima?

Edukacija o globalnom građanstvu je transformirajuća, cjeloživotna težnja koja uključuje oboje – formalno učenje i praktično iskustvo. Pomaže ljudima svih generacija da:

  • Poštuju kulturne, polne, vjerske i druge razlike
  • Postanu svjesni svijeta izvan vlastitog poimanja
  • Razumiju svoje obaveze kao članova globalne ljudske zajednice
  • Prigrle naše uloge u očuvanju naše planete za održivu budućnost
  • Budu svjesni kako ono što radimo na lokalnom nivou utiče na šire okruženje

Nauči više o #AFSeffect-u za globalne građane

Saradnja i članstva

AFS i UNESCO

Od 2015., AFS je ušao u fazu konsultativnog partnerstva sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Ovaj status omogućava objema organizacijama da sarađuju na inicijativama i zajedničkim ciljevima.

AFS usko sarađuje sa školama, univerzitetima, humanitarnim organizacijama, grupama koje se zalažu za mir i drugim neprofitnim organizacijama na pitanjima koja se tiču naše misije.

Saznajte više