Sandra, domaćin mama iz Sarajeva, ugostila je u svom domu Paolu iz Italije, učesnicu godišnjeg AFS programa razmjene srednjoškolaca, u školskoj 2015/16. godini. U nastavku možete pročitati njeno AFS iskustvo.

O odluci da primimo Paolu nismo dugo razmišljali. Odluka je donesena jednoglasno.  Paola je ušla u našu kuću i donijela dašak Italije u tipičnu bosanskohercegovačku porodicu. Ispočetka, sve je djelovalo veoma čudno. Imati strano dijete u svojoj kući, godinu dana, je veliki izazov, ali fantastično iskustvo. Pruži ti se mogućnost upoznati drugačiji način života, odgoja i kulture.

Iako nam je Paola bila nepoznata, od prvog dana sve je djelovalo kao da je sa nama cijeli život. Bio je to klik na prvi susret koji ćemo pamtiti do kraja života.  Svakim danom sam mogla da primjetim ljubav između Maje (domaćin sestra, op. a.) i Paole, koja je svakim danom postajala sve jača i jača. Izgledaju baš kao prave sestre. Sretna sam kada čujem smijeh iz njihove sobe, dok Paola uči Maju italijanski, a Maja Paolu bosanski. Imam osjećaj kao da sam dobila još jednu kći, za cijeli život. I nadam se da ćemo ostati u kontaktu kao prijatelji, kako sa Paolom tako i sa njenom porodicom.  Između ostalog, Maja je pozvana da posjeti Paolin rodni grad, Piacenzu.