Emma iz Belgije piše o svom iskustvu učešća u tromjesečnom AFS programu razmjene učenika, poznatom i kao European Citizenship Trimester Programme – ECTP. Emma je od septembra do decembra 2015. godine živjela u domaćin porodici u Sanskom Mostu i pohađala nastavu u Gimnaziji Sanski Most.

Gdje početi?

Doček u Sarajevu od strane veoma entuziastičnog volonterskog tima je bio najbolji  početak mog iskustva razmjene! Prva orijentaciona aktivnost (On-Arrival Camp) u Sarajevu je bio pun radionica, nove hrane, istraživanja ljepota Sarajeva i početaka novih prijateljstava.

Susret sa mojom domaćin porodicom je istovremeno bio i najčudnije i najbolje iskustvo. Znajući da ću naredna tri mjeseca živjeti s njima, trudila sam se da ostavim veoma dobar prvi dojam, ali pet minuta nakon što sam ušla u novi dom, počela sam plakati. Bila sam veoma uzbuđena i ponijeli su me brojni osjećaji. U početku je sve bilo malo čudno, ali to je ubrzo prošlo. Počeli smo se povezivati kako su me oni učili jezik, o kulturi i o svojoj porodici, te kako sam im ja pričala o svojoj domovini i svojim impresijama o njihovoj. Počeli smo pjevati pjesme zajedno, izmišljati interne male šale, i tako, malo po malo, otvarala sam se. Postala sam član divne, najbrižnije domaćin porodice! Moja domaćin majka mi već jako nedostaje…

Moj prvi dan u školi je bio apsolutni pakao. Sve je bio previše i moj mozak to nije mogao izdržati. Došla sam kući sa glavoboljom. Na svu sreću, naredni dani su bili bolji, puno bolji. Pronašla sam veoma dobre prijatelje u školi a neke od njih neću nikada zaboraviti, iako ne razgovaramo svaki dan. Vjerujem da, sve dok prijateljstvo živi u srcima, pravi prijatelji se nikada ne rastaju. (Nažalost, ja nisam izmislila ovu rečenicu, ali se slažem!) Pored sklapanja novih prijateljstava, u školi sam naučila i puno novih stvari. Ne isključivo samo na časovima, jer u početku nisam razumjela jezik, već iz svakodnevne školske rutine u drugoj zemlji. Ista je, ali opet, tako drugačija!

A onda je došlo vrijeme da se pozdravimo… To je bez sumnje bio najteži dio moje razmjene.  Puno suza je proliveno; mnogo zagrljaja je bilo. Moja razmjena je definitivno iskustvo koje nikada neću zaboraviti!