Porodica Džebo iz Sarajeva jedna je od porodica koje su u školskoj 2016/17. godini ugostili 15 AFS učenika iz 7 različitih zemalja. Ova porodica otvorila je svoja vrata za Nicol, učenicu iz Italije. Domaćin sestra, Amela Džebo ukratko je opisala svoje iskustvo koje dijelimo s vama.

Kada smo od rodice koja je učestvovala na AFS razmjeni učenika, saznali da AFS traži domaćin porodicu za Nicol, djevojku iz Italije koja je na razmjeni učenika u našoj zemlji, moji roditelji, sestra i ja smo je odlučili ugostiti i pružiti joj mjesto u našem domu. Na početku smo bili malo skeptični, jer nismo zasigurno znali da li će joj se svidjeti okruženje, način života i hrana, ali smo se brzo uvjerili da neće biti nikakvih problema.

Kada je tek došla, mojim roditeljima je bilo teško da komuniciraju s njom, ali su vremenom oni usavršili engleski jezik, a i Nicol je brzo počela usvajati i pričati bosanski jezik. Pošto sam ja student italijanskog jezika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kada mi zatreba pomoć oko gramatike, uvijek imam nekoga ko je spreman da mi pomogne i kome mogu da se obratim. Nicol je simpatična i druželjubiva djevojka, koja se lako uklopila u novo društvo i stekla nove prijatelje. Meni i mojoj porodici je jako drago što smo pristali na ugošćavanje, jer je vrijeme provedeno s nekim ko je veoma drugačiji od nas, i po vjeri i po kulturi, jako lijepo iskustvo.

Ukoliko i vi želite doživjeti slično iskustvo interkulturalnog učenja, pozivamo vas da se prijavite za ugošćavanje učenika koji u septembru dolaze u BiH. Više informacija možete saznati na sljedećem linku: Ugostite AFS učenika iz inostranstva!