Porodica Spasojević iz Ugljevika jedna je od porodica koje su u školskoj 2016/17. godini ugostile 15 AFS učenika iz 7 različitih zemalja. Ova porodica otvorila je svoja vrata za Hanne, učenicu iz Belgije, koja je učestvovala u AFS tromjesečnom programu. Domaćin sestra, Marina Spasojević ukratko je opisala svoje iskustvo koje dijelimo s vama.

Od prvog trenutka kada je Hanne ušla u naš dom, znali smo da je bila ispravna odluka što smo se prijavili da ugostimo učenika koji dolazi na razmjenu preko AFS programa. Hanne je vrlo brzo postala član naše porodice. Mi smo postale sestre, a moje roditelje je zvala mama i tata. Uz Hanne, svaki dan je bio drugačiji i uzbudljiv. Uživala je isprobavajući našu domaću hranu, a voljela je i da pomaže u kuhinji pri spremanju hrane. Burek joj je bio omiljeno jelo, te je stalno govorila „burek je ljubav“. Jako se trudila da što prije nauči naš jezik, a mi smo joj u tome pomagali. Zabavno je bilo učiti je da čita i piše i ćirilicu i latinicu, voditi je i u crkvu i u džamiju, pokazati joj neka lijepa mjesta i gradove u Bosni i Hercegovini, a ona je sa oduševljenjem sve to pratila.

Tri mjeseca provedena sa Hanne u našem domu bila su jedno veoma lijepa iskustvo za svakog člana porodice. Naučili smo dosta jedni o drugima i postali jako bliski. Nevjerovatno je kako jedan „stranac“ može za kratko vrijeme da osvoji vaše srce i postane dio porodice. Preporučila bih svima da se prijave da ugoste AFS učenika. Nije vam potrebno puno, samo slobodan krevet, mjesto za stolom i dobra volja, a možete dobiti mnogo pozitivnih emocija i prijatelja za cijeli život!

Ukoliko i vi želite doživjeti slično iskustvo interkulturalnog učenja, pozivamo vas da se prijavite za ugošćavanje učenika koji u septembru dolaze u BiH. Više informacija možete saznati na sljedećem linku: Ugostite AFS učenika iz inostranstva!