Zdravo! Ja sam Thanaphum. Ja sam iz Tajlanda. Učenik u razmjeni sam u Bosni i Hercegovini već sedam mjeseci i živim u Banjaluci. Ja sam prva generacija tajlandskih AFS učenika koji su dobili priliku da dođu u ovu zemlju. Bio sam veoma uzbuđen i istovremeno i zabrinut jer nisam znao ništa o ovoj zemlji; svi su mislili da je BiH još uvijek u ratu ili su znali samo negativne strane ove zemlje. Međutim, sada mogu reći da sam veoma ponosan i sretan što sam ovdje. Naučio sam puno novih stvari, upoznao nove ljude, kulture, hranu, stekao nova prijateljstva i jezik.

Prva tri mjeseca sam proveo u svojoj prvoj domaćin porodici. Oni su bili divni, međutim, mogao sam kod njih ostati samo tri mjeseca, jer je supruga mog domaćin brata, koja je živjela u istoj kući, očekivala bebu. U svakom slučaju, vrijeme koje sam proveo sa njima je bilo odlično. Onda sam prešao u drugu domaćin porodicu koja je također veoma fina. Osjećam da sam najsretniji na svijetu.

Idem u katoličku srednju školu koja ima dobre profesore i u kojoj sam stekao dobre prijatelje. Bosanski jezik je veoma težak jezik ali nije ga teško za naučiti. Vježba čini majstora! Prije nego sam došao u BiH, nisam volio jesti hljeb i brinuo sam se kako ću preživjeti bez riže na stolu svakoga dana. Sada sam se navikao jesti hljeb i zadovoljan sam bosanskom tradicionalnom hranom poput ćevapa, bureka, sarme i kafe.

To su neki od mojih doživljaja u BiH koje sam vam htio pokazati. Život tokom razmjene nije lak. Sve je teško na početku, ali sam naučio kako da prihvatim i prilagodim se na ljude ovdje, upoznam njihovu kulturu i predstavim im svoju. Jedna od stvari koje bih želio uraditi kad se vratim u Tajland jeste da se potrudim da predstavim BiH onakvu kakvom sam je ja doživio. Također, htio bih ohrabriti ljude koji će čitati ovaj članak da dođu u Bosnu i Hercegovinu i pridruže se AFS porodici. Hajdemo na avanturu u novi svijet. Hvala puno na vašoj pažnji.

Thanaphum iz Tajlanda
Učesnik AFS programa razmjene učenika u Bosni i Hercegovini, 2014/15.

(Fotografije: Thanaphum)