U Sremskim Karlovcima je od 20.-22. marta, u organizaciji AFS-a u Srbiji, održan seminar za profesore „Interkulturalno učenje kroz programe mobilnosti učenika: uloga nastavnika u međunarodnim razmjenama srednjoškolaca”.

Na seminaru je učestovalo 18 profesora iz Srbije te profesor Šefik Hasić iz Gračanice—otac AFS alumnija i domaćin otac AFS učenika gosta iz inostranstva. Seminar su posjetili i AFS učenici koji svoju razmjenu doživljavaju u Srbiji i popričali sa profesorima o svom iskustvu.

Prof. Hasić je rekao da je seminar bio jako dobro organizovan kroz radionice, tokom kojih se govorilo i o poteškoćama u prijemu učenika gostiju iz inostranstva u školu jer su pojedine škole i profesori u regiji jako čvrsti u svojim stavovima da u „učionice ne trebaju da ulaze strani učenici“.

Neki od zaključaka seminara su da bi trebalo organizovati razmjene školskih odjeljenja između zemalja regije, kao i nastaviti organizovanje seminara za profesore iz regije koji su zainteresovani za aktivno učešće u planiranju i realizaciji programa interkulturalnog učenja i razmjene srednjoškolaca.

Nadamo se i radujemo nastavku uspješne saradnje sa AFS-om u Srbiji.