Želiš pohađati školu u stranoj zemlji, živjeti u domaćin porodici, naučiti novi jezik i učestvovati u životu lokalne zajednice? Maštaš o otkrivanju nove kulture, te želiš saznati nešto novo o vlastitoj kulturi posmatrajući je iz nove perspektive? Želiš izgraditi nova dugotrajna prijateljstva sa ljudima iz cijeloga svijeta i biti ambasador BiH? Želiš se osamostaliti, ojačati svoje samopouzdanje i bolje upoznati sebe i svoje mogućnosti?

UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini u saradnji sa AFS Intercultural Programs objavljuje:

POZIV

za učešće u AFS programima interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca u školskoj 2019/20. godini.

Programi

1. AFS jednogodišnji program razmjene

(juli/august/septembar 2019. – juni/juli 2020.)

Učesnici AFS jednogodišnjeg programa razmjene borave u domaćin zemlji i žive u domaćin porodici, pohađaju srednju školu, te učestvuju u orijentacijskim aktivnostima i drugim događajima koje organizuje AFS domaćin organizacija.

Godinu dana interkulturalnog učenja možete provesti u Argentini, Belgiji, Brazilu, Čileu, Češkoj Republici, Danskoj, Egiptu, Filipinima, Finskoj, Francuskoj, Gani, Holandiji, Islandu, Italiji, Japanu, Kini, Latviji, Njemačkoj, Norveškoj, Mađarskoj, Maleziji, Poljskoj, Portugalu, Rusiji, SAD-u, Španiji, Švicarskoj, Turskoj i Tajlandu. Pročitajte više o destinacijama > 

2. ECTP tromjesečni program razmjene

(august/septembar – decembar 2019.)

Učesnici AFS tromjesečnog programa razmjene ili ECTP programa (European Citizenship Trimester Programme) borave u domaćin zemlji gdje žive u domaćin porodici, pohađaju srednju školu i učestvuju u orijentacijama i drugim događajima koje organizuje AFS domaćin organizacija. Program se završava učešćem u petodnevnom završnom seminaru u Briselu koji organizuje Evropska federacija za interkulturalno učenje tokom kojeg učesnici imaju priliku naučiti više o institucijama EU, evropskom i aktivnom građanstvu, posjetiti Parlament EU ili Vijeće Evrope i družiti se sa oko 350 učesnika programa iz cijele Evrope.

Provedite tri mjeseca interkulturalnog učenja u Austriji, Belgiji, Češkoj Republici, Danskoj, Egiptu, Francuskoj, Holandiji, Italiji, Njemačkoj, Latviji, Poljskoj, Portugalu, Rusiji, Španiji, Švicarskoj i Turskoj. Pročitajte više o destinacijama >

Sve dostupne programe možete pregledati na sljedećem linku: Pronađi svoj AFS program. Više informacija o procesu prijave, izbora i toku programa možete saznati na našoj stranici posvećenoj budućim AFSerima: Postani AFSer.

AFS i interkulturalno učenje

AFS programi interkulturalnog učenja učesnicima pružaju priliku za otkrivanje i istraživanje nove kulture, te spoznavanje svoje kulture iz druge perspektive. AFS je od 1947. godine do danas omugućio da više od 500.000 učenika i mladih osoba otputuje u inostranstvo i doživi iskustva osobnog rasta koja traju kroz cijeli život.

Saznajte više o AFS obrazovnom pristupu, obrazovnim ciljevima i interkulturalnom učenju na našoj stranici posvećenoj edukaciji: Učimo globalne građane da prave stvarnu razliku.

Stipendije

UG ISU BIH i AFS nastoje za svaku generaciju učesnika u AFS programima razmjene srednjoškolaca osigurati što veći stipendijski fond kako bi što više učenika dobilo priliku doživjeti iskustvo interkulturalnog učenja. Spisak dostupnih stipendija za školsku 2019/20. godinu možete pronaći na sljedećem linku: stipendije. Savjetujemo vam da provjeravate navedeno stranicu redovno jer ćemo do isteka roka za prijavu nastojati osigurati dodatne stipendije koje će biti objavljene na navedenoj stranici.

Uslovi za učešće i način prijave

Opći uslovi za prijavu za učešće u AFS programima razmjene srednjoškolaca su:

  • da učenik trenutno pohađa srednju školu na području BiH;
  • da učenik ima prebivalište na području BiH;
  • da ima odlične ili vrlo dobre ocjene;
  • da zadovoljava posebne uslove prijave za učešće u programima određene od strane domaćin zemlje (posebne uslove učešća možete pročitati na stranicama programa);
  • da blagovremeno popuni online prijavni formular.

Rok za prijavu je 09.02.2019. godine

Pišite nam na Facebook stranici ili na email [email protected], prisustvujte informativnom sastanku ili nas pozovite na 033 974 606 radnim danima od 12 do 14 h za više informacija o programima.

Postani dio naše velike AFS porodice!