Prethodnog vikenda organizovan je zajednički izlet za domaćin učenike i volontere iz Lokalnog odjeljenja Tuzla. Učenici su imali priliku da uz pratnju volontera i profesora iz Srednje škole u Zavidovićima.

Tokom ovog jednodnevnog izleta, učenici su obišli prirodne ljepote Zavidovića kao što je kamena kugla. Profesor im je pružio informaciju o historiji grada kao i dodatne značajne informacije vezano za ovaj grad. Učenici su bili oduševljeni gradom, prirodom i svim ostalim dodacima ovog izleta.

Eugenie – učesnica jednogodišnjeg interkulturalnog programa iz Belgije-flamanski dio, smještena u Gračanici:

Izlet mi se zaista dopao. Bilo je interesantno i zanimljivo i uživali smo u svakoj minuti. Bilo je također zanimljivo družiti se sa drugim učenicima i pratiti njihov tok razmjene i njihove doživljaje ove divne države.”

Dvije učenice iz Italije i Belgije, foto: AFS učenica

Gaia – učesnica jednogodišnjeg interkulturalnog programa iz Italije, smještena u Tuzli:

”Zaista mi se dopalo! Volim putovati u nova mjesta i Zavidovići su stvarno lijep grad. Najljepša stvar koja me ujedno i najviše fascinirala je bila kamena kugla uz vibracije koje se mogu osjetiti kada naslonimo ruke na kuglu. Zanimljivo mi je bilo u parku prirode gdje smo mogli gledati izvor i gdje smo se zajedno svi fotografisali! Želim se još jednom svima zahvaliti kao i divnim volonterima koji su nas pratili.”

 Mikail – učesnik jednogodišnjeg interkulturalnog programa iz Turske, smješten u Tuzli:

”Prošle nedelje sam proveo najbolji dan u Bosni i Hercegovini jer sam proveo dan sa drugim AFS učenicima i volonterima i otišli smo u Zavidoviće! Zavidovići su divni! Pili smo kafu zajedno i pričali smo o dosadašnjim AFS iskustvima! Posjetio sam novi grad i najviše smo vremena proveli u parku prirode gdje sam vidio najveću kamenu kuglu svijeta! Želio bih ostati tamo duže! Želim ponovo da obiđem Zavidoviće! ”

Sofia – učesnica jednogodišnjeg interkulturalnog programa iz Italije, smještena u Tuzli:

“Po mom mišljenju, bilo je odlično! Toliko mi se dopao ovaj izlet jer mi je omogućilo da obiđem nova mjesta i da proširim svoje znanje o Bosni i Hercegovini. Također mi je bilo zanimljivo jer sam imala priliku da vidim svoje prijatelje koje nisam dugo vidjela. Bilo je jako interesantno provoditi vrijeme s njima i da zajedno uživamo. Radujem se sličnom izletu ovome!”

AFS učenici pored najveće kamene kugle

Hanne- učesnica tromjesečnog interkulturalnog programa iz Belgije-flamanski dio, smještena u Brodu:

 Moj dojam o izletu u Zavidoviće je odličan! Naše domaćin porodice i mi smo bili informisani na vrijeme što je jako fino. Uživala sam u izletu, kamena kugla je bila odlična i imali smo zanimljivu i entuzijastičnu turu grada! Bilo je zanimljivo vidjeti se sa drugim AFS učenicima. Željela bih ponovo prisustvovati jednom ovakvom tipu izletu!

Viola- učesnica tromjesečnog interkulturalnog programa iz Italije, smještena u Brodu:

”U nedelju 15.10.2017. godine grupa AFS učenika koji su smješteni u Brodu, Tuzli i Gračanici smo imali priliku da obiđemo Zavidoviće zajedno sa volonterima. Posjetili smo razna mjesta te obišli najljepšu kamenu kuglu, park prirode Tajan i vodopade. Nakon toga smo imali priliku da se družimo sa učenicima iz srednje škole u Zavidovićima. Jako mi se dopao ovaj izlet jer mi je pružilo priliku da ponovo sretnem druge AFS učenike i da provedem vrijeme obilazeći nova mjesta i da naučim još o Bosni i Hercegovini. Bio je predivan dan i sve što smo obišli je bilo jako interesantno. Jako sam sretna da je organizovan ovakav vid izleta i radujem se sličnim izletima ovome!”