AFS volonterka iz Gračanice, Iman Delić učestvovala je u periodu od 6-8. oktobra u treningu za AFS volontere u Brnu, Češka Republika. Megavikend je godišnji događaj kojeg organizuje AFS Češke za volontere iz svih AFS država, a po prvi put u ovom treningu je učestvovao i jedan volonter iz BiH. Iman je s nama podijelila svoje iskustvo koje možete pročitati u nastavku.

Najljepša stvar u vezi volontiranja u AFS-u jeste osjećaj pripadanja ogromnoj zajednici. Pored poučne strane, svaki AFS kamp ostane urezan u sjećanju po druženju i upoznavanju drugačijih ljudi, mlađih i starijih, iskusnijih i novih. Megavikend ću definitivno pamtiti po odličnoj organizaciji i motivirajućim trenerskim vještinama koje su pokazali treneri koji su vodili radionice. AFS kampovi se baziraju na širenju interkulturalnog učenja, te težnji ka rješavanju globalnih problema.

Mnogo stvari sam naučila na Megavikendu u Češkoj, ali nisam očekivala da ću upoznati najstariju volontersku AFS-a Češke koja je odrasla za vrijeme komunizma u Čehoslovačkoj te nije imala priliku da putuje kao što mladi danas imaju. Inspirisana sam njenom pričom koja je dokazala svim učesnicima da nikada nije kasno aktivirati se i napraviti promjenu. Na radionicama smo raspravljali o seksizmu na TV-u, u muzici, reklamama i slično, te o političkim pitanjima današnjice poput toga kako stvoriti ”savšrenu” državu demokratskog uređenja. S tim da je bilo preko 100 volontera, imali smo priliku razmijeniti mišljenja i iskustva s obzirom na to da dolazimo iz različitih država i kultura.

Iman Delić, volonterka iz LO Tuzla