Glavni grad Češke Republike je ovog ljeta bio mjesto susreta za trideset mladih iz Bosne i Hercegovine, Češke, Grčke, Italije, Srbije i Portugala, a među njima i pet volontera AFS organizacije u BiH – UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini. U Pragu je u periodu od 20. do 27. avgusta 2017. godine održana međunarodna razmjena mladih pod nazivom “Euroployment: Izgradi svoj profesionalni identitet!”. Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske Unije i to u sklopu Erasmus+ programa čiji jedan od ciljeva je i mobilnosti mladih.

Osnovni cilj razmjene je bio povećati konkurentnost učesnika na tržištima rada u njihovim zemljama, te ih informisati o prilikama za lični i profesionalni razvoj koje se nude širom Evrope. Učesnici su imali priliku definisati potrebe tržišta rada, analizirati uzroke nezaposlenosti na nivou lokalnih zajenica i država, te kreirati svoj profesionalni identitet unutar okvira tog tržišta.  Jedan od ciljeva razmjene je svakako da među učesnicima podigne svijest o značaju tolerancije i interkulturalnog dijaloga između mladih širom Evrope, te da ih motiviše da nastave sarađivati i u budućnosti.

Foto: AFS volonteri; Jedna od radionica tokom projekta

U nastavku prenosimo utiske naših volontera koji su učestvovali u razmjeni.

Projekat na kojem smo učestvovali ostavio je za sobom lijepa sjećanja na radionice i aktivnosti, znanje, produktivnost i pozitivan duh svih učesnika. Bilo je osvježavajuće promijeniti svoju svakodnevnicu i posjetiti zemlju kao što je Češka Republika, koja je u posljednjih nekoliko godina uspjela ostvariti zavidan porast zaposlenosti i prosperiteta mladih. Tokom projekta smo imali priliku susresti se sa mnogim pozitivnim primjerima samozapošljavanja koji su doprinjeli samoj temi projekta, ali nas i dodatno inspirisali, te podstakli na razmišljanje o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Važno je istaći i da su sva novonastala prijateljstva osnažila ideju Evrope koja stoji ujedinjena u svojoj različitosti, koji je i jedan od glavnih ciljeva Erasmus+ programa mobilnosti mladih. 

Nikolina iz Banja Luke, volonterka iz lokalnog odjeljenja Banja Luka

Nakon što je prošlo nekoliko dana od povratka iz Praga i impresije su se slegle, mogu reći da sam zaista zahvalan jer sam imao priliku biti dio ovog nevjerovatnog projekta. Radionice, prezentacije i razgovori sa ekspertima iz različitih polja su defintivno unaprijedile moje vještine u cilju boljeg prilagođavanja tržištu rada. Smatram da su svi učesnici ostvarili odličnu komunikaciju i da je nekom posmatraču izgledalo kao da je svako od nas samo jedan dio slagalice, koja kada sklopljena sa drugim dijelovima, čini jedan nevjerovatan mozaik nezaboravnih uspomena, budućih prijateljstava i životnih iskustava.

Ilijas iz Sarajeva, volonter iz lokalnog odjeljenja Sarajevo

Iskustvo u Pragu je bilo jedinstveno. Upoznavanje novih ljudi, kultura, i druženje uz učenje novih vještina koje će nam sigurno zatrebati u budućnosti je jedna od mnogo stvari koji nam je ovaj “youth exchange” omogućio. Svaki dan je bio ispunjen do zadnjeg sata, ali smo također imali vremena i za obilazak grada koji oduzima dah svakom narednom ulicom kroz koju smo prolazili. Ekipa organizatora se potrudila da nam omogući nezaboravno iskustvo, i u tome su uspjeli što je za svaku pohvalu. Definitivno bih, ukoliko mi se ponovo pruži prilika, otišla na još jedan ovakav projekat.

Jelena iz Tuzle, volonterka iz lokalnog odjeljenja Tuzla

Već treću godinu zaredom imam priliku posjetiti Češku Republiku. Mladi ljudi iz Portugala, Italije, Češke, Grčke, Srbije, te Bosne i Hercegovine  – svi skupa na jednom mjestu su prepoznali različite ljudske običaje i vrijednosti, naučili mnogo o drugim kulturama, mišljenjima i perspektivama. Pored formalnog programa, imali smo priliku uživati u biseru srednjoevropske kulture, te se upoznati sa učesnicima iz drugih zemalja. Organizatori su razmjenu ocijenili kao vrlo uspješnu, a mi se nadamo da ćemo suradnju nastaviti i tokom narednih projekata.

Muhamed iz Goražda, volonter iz lokalnog odjeljenja Sarajevo

Sa omladinske razmjene “Euroployment“ došla sam bogatija za nova znanja, šire vidike, internacionalna prijateljstva i nezaboravne uspomene. Kada je riječ o formalnom dijelu programa, najviše od svega mi se dopalo što smo imali priliku posjetiti “Impact Hub Praha“ gdje smo upoznali mlade češke poduzetnike koji su sa nama podijelili svoje inspirativne priče i iskustva u osnivanju start-up kompanija. U neformalnom dijelu programa poseban utisak je ostavilo internacionalno veče u kojem svi učesnici predstavljaju svoju nacionalnu kuhinju. Nadam se da će UG ISU BIH imati priliku i u budućnosti sarađivati sa organizacijama koje su učestvovale u ovom projektu.

Nadina iz Sarajeva, volonterka iz lokalnog odjeljenja Sarajevo