Iman iz Sarajeva, učesnica AFS tromjesečnog programa interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca, odlučila je da podijeli svoje iskustvo razmjene iz Holandije, gdje je pohađala školu i živjela u domaćin porodici. U nastavku pročitajte njeno iskustvo.

Sedam dana prije isteka roka za prijavu razmjene srednjoškolaca, listala sam svoj facebook feed te ugledala objavu mog prijatelja u kojoj poziva srednjoškolce da se prijave za nezaboravno iskustvo. Otvorila sam stranicu AFS BiH te počela čitati iskustva raznih učenika. Odmah sam kontaktirala volontera koji mi je odgovorio na sva pitanja te mi pomogao sa prijavom. Decembar je prošao, januar također te je došao februar kada smo dobili email o prvom sastanku! Uzbuđenje je raslo, dani su prolazili, te napokon imali smo prvi AFS kamp. Tog dana ću se uvijek sjećati jer smo se svi učesnici i volonteri tada upoznali. Nizozemska mi je od početka bila prvi izbor jer mi je od malena želja bila upoznati kulturu, običaje i zanimljive krajeve ove države.

Sreća koju sam osjećala kada sam dobila email da sam izabrana za tromjesečni program u Nizozemskoj je neopisiva, ali nisam bila svjesna da ću provesti tri predivna mjeseca u toj državi dok se nisam našla sama u avionu za Amsterdam. Pogled na aerodrom u Amsterdamu izazvao je prve suze radosnice.

Moja domaćin porodica me dočekala sa balonima. Vozili smo se kanalima te istraživali glavni grad. Ono što je činilo moju domaćin porodicu specifičnom bilo je to što su primili dvije učesnice, te pored dvije domaćin sestre imala sam još jednu sestru iz Argentine. U kući nam nikada nije bilo dosadno i mnogo vremena smo provodili skupa. Nizozemska ima drugačiju kulturu i običaje, npr. jedu večeru prije 18:00, bicikli su im glavna prijevozna sredstva, srednje škole imaju 3-6 razreda te učenici mogu sami birati predmete koji ih zanimaju itd. Također, ne radi se o velikoj državi što čini putovanje brzim i jednostavnim. U ovoj zemlji zatvori se zatvaraju jer nema kriminala. jedna je od najliberalnijih i najboljih za život u Evropi.

Prije par godina turistički sam posjetila Nizozemsku te mi se svidjela, ali život u njoj me natjerao da se zaljubim u vjetar, kišu i samu državu. Svima koji su u prilici bih preporučila da se upuste u ovu avanturu, upoznaju mnogo različitih ljudi, kulturu, običaje i tradiciju neke države. Nadam se da će moja priča inspirisati učenike širom Bosne i Hercegovine da godinu dana/tri mjeseca provedu negdje drugo i pronađu svoj drugi dom.

Ukoliko želite da se prijavite za program razmjene srednjoškolaca u Holandiji i otkrijete holandsku kulturu, tradiciju i običaje, istražite našu stranicu Postani AFSer i popunite online prijavni formular. Više iskustava naših učenika možešte pronaći na sljedećem linku: Iskustva AFS učenika.