Ice iz Tajlanda, koja provodi svoju AFS razmjenu u BiH u školskoj 2014/15. godini, piše o svom interkulturalnom iskustvu u našoj zemlji.

Zdravo! Zovem se Kunrutai, ali me svi zovu Ice. Ja sam učenica u razmjeni sa Tajlanda. Sada živim u Bosni i Hercegovini. Ovdje je sve potpuno drugačije nego u mojoj zemlji. Naučila sam puno toga: novi jezik, hranu, odjeću i novi životni stil. Svaki novi dan je avantura. Donosim vam neke od svojih doživljaja u BiH.

Puno toga novog sam doživjela, i dobre i loše stvari, što me je učinilo zrelijom. Tako, na primjer, jezik je još uvijek težak, ali ću dati sve od sebe da ga još bolje naučim. Morala sam promijeniti domaćin porodicu pa sam se preselila iz Visokog u Sarajevo. U početku je bilo teško, ali sada je sve dobro. Promijenila sam se. Znam kako biti sretna.

Moj mobitel se pokvario, a onda nakon par sedmica i moj laptop. Počela sam novi život bez interneta i mislim da je jako interesantan. Sada osjećam stvarni svijet. Hahaha! Naravno, mogu koristiti laptop svoje domaćin porodice, ali se trudim da to činim jako rijetko. Ovdje sam doživjela puno novih stvari. Najviše mi se sviđa kada se one dogode sasvim neočekivano.

Mnogo je različitih ljudi ovdje, ali ja uvijek susrećem dobre ljude. Oni su jako ljubazni. Moji prijatelji u razredu, i u Visokom i u Sarajevu su veoma dobri. Moja domaćin porodica je predivna.

Život u Bosni je poput sna. Ne mogu ni zamisliti svoj život poslije razmjene. Život koji živim u ovoj godini dana nikada neću zaboraviti!