Lejna iz Sarajeva, učesnica AFS jednogodišnjeg programa razmjene u Sjedinjenim Američkim Državama u šk. 2013/14. godini, piše o svojim prvim sedmicama života u novoj zemlji.

Zdravo svima! Ja sam Lejna Čelebičić is Sarajeva. Dana 07.8.2013. godine spakovala sam svoj život u kofer koji je težio 20 kg i u 08:00 na Sarajevskom aerodromu zagrlila svoju porodicu, najbolje prijateljice i ulaskom u avion otvorila nova vrata i započela novu avanturu. Svoj život preselila sam u San Carlos, Kaliforniju. I sada dok sjedim i pišem i dalje ne mogu da vjerujem da sam tako daleko od svog doma i porodice, a opet se osjećam kao da sam kući. Moja domaćin porodica me je prihvatila kao da stvarno jesam njihova kćer i kao da oduvijek živim sa njima. To me čini neizmjerno sretnom.

Srednja škola je u potpunosti drugačija. Sequioa High School sa svojih 2080 učenika je jedna od najboljih škola u ovom djelu Kalifornije. I da, isto je kao u filmovima. Fudbaleri u svojim dresovima, navijačice u njihovim prekratkim suknjama i izbor predmeta koji ne mozete ni zamisliti. Od naprednog plesa, fotografije, klavira do biotehnologije, psihologije i plivanja. Svaka učionica je vrhunski opremljena sa laptopima i touch ekranima umjesto školskih tabli.

Amerika je zbog svoje historije u mogućnosti da me upozna sa raznim religijama i nacijama. Toliko novih ljudi, toliko novih prijatelja, toliko mogućnosti. Svaki dan je nova avantura i svako jutro se probudim sa osmjehom na licu znajući da je ispred mene izvanredan dan i da ću dosta toga naučiti.

Ponosna sam što sam izabrana za prvu predstavnicu AFS BiH u Sjedinjenim Američkim Državama i što ću otvoriti put za naredne generacije koje će opravdati moje povjerenje i pokazati našu, moju Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu.

Ne postoje riječi kojima mogu opisati koliko je i koliko će ova godina utjecati na moj život. Vrijedilo je biti hrabar i krenuti u pustolovinu, jer zivot doista počinje izlaskom iz svoje sigurne zone.

Kisses from California,

Lejna
Učesnica AFS jednogodišnjeg programa u SAD-u, 2013/14.