Sara iz Banjaluke, učesnica AFS tromjesečnog programa razmjene u Belgiji u šk. 2013/14. godini, piše o svom iskustvu razmjene u ovoj evropskoj zemlji.

Zdravo! Ja sam Sara iz Banjaluke. Prije malo više od mjesec dana stigla sam u Belgiju gdje je počelo moje iskustvo interkulturalne razmjene učenika. Trenutno živim u Brižu, gradiću na sjeveru Belgije, koji je poznat još pod imenom “Venecija sjevera”. Mali grad, specifičan po svojoj arhitekturi, istoriji i naravno po svojoj ljepoti.

Zahvaljujući AFS-u pružena mi je prilika da doživim nešto sasvim novo, nesvakidašnje. Upoznajem jedan sasvim novi narod, kulturu, jezik. Stekla sam prijatelje sa svih kontinenata, svih rasa i različitih kultura. Ne poričem da početak nije nimalo lak. Sve je bilo tako čudno, drugačije, ali evo već nakon samo mjesec dana upoznavanja novih ljudi, njihovih običaja, navika i jezika već sam se navikla na svoj novi život.

Pored svoje porodice u BiH, sada imam jednu novu porodicu, bogatiju za dvije sestre i jednog brata. Teško je pronaći odgovarajuće riječi koje bi adekvatno opisale sva osjećanja i iskustava koja jedan učenik na razmjeni može doživjeti. To je jedinstveno iskustvo koje se pamti do kraja života. Pored toga što ćete upoznati drugu kulturu i ljude, razmjena pomaže da upoznaš i sam sebe i da na svoju kulturu imaš drugačiji pogled.

Sara Cvijanović
Učesnica AFS tromjesečnog programa u Belgiji, 2013/14.