Željana iz Ugljevika, učesnica AFS jednogodišnjeg programa razmjene u Španiji u šk. 2013/14. godini, piše o svom iskustvu razmjene.

Zdravo,

Ja sam Željana iz Ugljevika. Već dva mjeseca su prošla otkako sam započela svoje interkulturalno učenje u Španiji. Interkulturni šok. Milsim da je to prava riječ koja može da opiše sve što sam doživjela za ova dva mjeseca. Istorija, arhitektura, ljudi i naravno hrana, sve je tako neodoljivo drugačije nego kod kuće. Španci imaju puno tradicija i običaja kojih se pridržavaju, kako u njihovim proslavama tako i u svakodnevnom životu.

Trenutno živim u El Masnou, gradiću koji je udaljen samo 15 km od Barselone. Srećna sam što mogu da kažem da imam najbolju domaćin porodicu, koja me smatra članom porodice i koja mi pruža neizmjernu podršku tokom mog boravka ovdje. El Masnou je predivan i siguran gradić u kojem svaki tinejdžer može uživati. Život je totalno drugačiji. Živeći sa domaćin porodicom, ne samo da sam dobila priliku da naučim jezik već i da sagledam Španiju iz svih mogućih uglova.

Srednja škola je mnogo drugačija od moje škole u Bosni. Pohađam naučni odsjek gimnazije, u školi sam od 8h do 15h i časovi traju 55 minuta, a da ne pominjem da je sve na katalonskom jeziku, koji se mnogo razlikuje od španskog jezika. Ali i pored svega ovoga smatram da je ovo najbolji period mog života. Svaki dan je drugačiji i interesantan na svoj način.

Živjeti daleko od kuće nije nimalo lako, ali vjerujte mi da nema ništa bolje na ovom svijetu od razmjene. Razmjena je sve ono što niste očekivali da će biti i se ono što ste željeli da bude.

Razmjena je promjena. Brza, brutalna, savršena, neočekivana i najviše od svega je konstantna promjena. Promjena u načinu življenja, zemlje, jezika, prijatelja, roditelja, kuće, škole, jednostavno svega. I nije nimalo lako, pogotovo jer je sve potpuno novo za tebe.

Pozdrav iz Španije,

Željena Mitrović
Učesnica AFS jednogodišnjeg programa u Španiji, 2013/14.