U Sarajevu smo 6. septembra dočekali petu generaciju AFS učenika iz inostranstva i to osam njih iz Belgije, Njemačke, Italije, Meksika, Turske i SAD-a! Iskustvo interkulturalnog učenja u Bosni i Hercegovini su započeli učešćem u prvoj orijentacionoj aktivnosti-dvodnevnom On-Arrival kampu. Milan Kusmuk je bio jedan od AFS volontera koji su organizovali kamp i omogućili AFS učesnicima odličan start u novi život koji ih očekuje u našoj zemlji. Milan nam donosi svoje iskustvo učešća u kampu.

U periodu od 6. do 7. septembra 2013. godine u Sarajevu je održan On-Arrival kamp. Prema programu kampa prvi dan je bio predviđen za doček učenika i međusobno upoznavanje. Kamp je počeo dočekom prve grupe učenika, koji su došli iz Belgije, Italije, Njemačke i Turske. Nakon što smo ih otpratili do hostela, imali su priliku da se upoznaju sa ljepotama Sarajeva, te da uživaju u nekim od naših tradiconalnih jela.  Za vrijeme obilaska grada učenici su pokazali veliku zainteresovanost i oduševljenje, međutim tu nije bio kraj osjećanjima. S osmjehom na licu odavali su utisak zadovoljstva. Učesnici su također uspjeli da nas  iznenade i to ni manje ni više nego svojim znanjem i upućenošću o samom životu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. U večernjim časovima smo ponovo otišli na aerodrom, ali ovaj put da dočekamo učenika koji je doletio iz dalekog Meksika. Time je završen prvi dan kampa.

Drugi dan je počeo dočekom posljednjeg učenika. On nam je stigao iz daleke Pensilvanije, SAD. Umoran, ali sa osmjehom se pridružio ostalim učesnicima jednogodišnjeg i tromjesečnog programa razmjene. U nastavku smo počeli sa radionicama, koje su unaprijed pripremljene i isplanirane i koje su uspješno završene.

Za drugi dan su bile predviđene i orijentacije za domaćin porodice. Porodice su imale mnogo pitanja i bile su uzbuđene zbog dolaska učenika. Po završetku orijentacija i kampa, došlo je do prvog susreta učenika i porodica, što je bio jedan od najljepših trenutaka kampa.

U ime hosting tima i svoje ime želim svim učenicima nezaboravnu razmjenu punu interkulturalnog učenja, novih poznanstava i iskustava. Želimo im da se već od prvog dana počnu osjećati kao dio svoje domaćin porodice i da što prije nauče jezik.

Napisao Milan Kusmuk, AFS volonter