U BiH trenutno boravi 8 učenika, učesnika AFS jednogodišnjeg programa razmjene. Žive u domaćin porodicama u Banjaluci, Sarajevu, Srpcu, Tuzli i Zenici i pohađaju srednju školu.

Među njima su i Davide iz Italije koji godinu razmjene provodi u Banjaluci, te Simon iz Njemačke koji svoju godinu razmjene doživljava u Tuzli. U martu su učestvovali u AFS mini-boravku (AFS Ministay) tokom kog su boravili sedmicu dana u u Sarajevu gdje su živjeli u porodici Arifović i pohađali nastavu u Trećoj gimnaziji. Donosimo vam njihovo iskustvo.

Davide iz Italije

Kada sam saznao da ću provesti sedmicu dana na razmjeni u Sarajevu bio sam presrećan, jer dugo vremena želim da posjetim i živim u Sarajevu, bar na kratko vrijeme. Tokom ove sedmice sam živio sa drugom sa razmjene učenike. Porodica se sastojala od dva roditelja, brata i sestre. Sa svima, a posebno sa sestrom Anelom sam stekao dobar odnos, unatoč kratkom vremenu koje smo proveli zajedno. Simon i ja smo u isto vrijeme imali priliku vidjeti grad i saznati njegovu priču. Sa porodicom smo posjetili jedno od mjesta koje me je najviše impresioniralo, a to je tunel u Sarajevu.

Došao sam u kontakt sa drugačijom životnom sredinom od one na koju sam bio naviknut u Banjoj Luci. Sa navikama, i različitim vremenima osjećao sam se mirno u Sarajevu, što je apsolutno pozitivno. Po prvi put u životu sam ušao u džamiju. Imao sam naučiti mnoge stvari koje su mi bile nepoznate, pogotovo islam.

Tokom tog vremena sam išao u školu. Treću godinu u trećem razredu srednje škole u Sarajevu. Tu sam vidio drugačiji školski sustav, upoznao nove ljude, i sa nekima ću ostati u kontaktu. Mogu reći da mi je ova sedmica stvarno dala puno. Vidio sam mnogo mjesta i upoznao mnoge ljude.. Sve u tako kratkom vremenu!

Simon iz Njemačke

Šta za mene znači ministay ?

Ministay znači jedu sedmicu imati novi pogled

Jednu sedmicu skupljati nova iskustva

Koja sam stekao tokom ministay-a.

Tokom ministaya bio sam u Sarajevu. Porodica koja me je ugostila broji tri člana. Njihova kuća je blizu Vrela Bosne. Davide koji je bio u istoj porodici kao i ja, išao je zajedno sa mnom u školu. U školi smo upoznali dosta prijatelja, a poslije škole išli bi u grad zajedno.

Otkrili smo neke nove dijelove grada. Išli smo u „Avaz twist tower“ koja je najveća zgrada na prostoru bivše Jugoslavije. Sa vrha zgrade imali smo prelijep pogled na čitav grad. Također smo posjetili gradski muzej gdje smo saznali mnogo interesantnih stvari o gradu i historiji grada. Zajedno sa mojom domaćin sestrom posjetili smo džamiju i ona mi je rekla mogo interesantnih stvari o njoj, ona mi je također pokazala i staru katedralu koja je veoma lijepa. Morali smo promjeniti svoj način ishrane. Jeli smo dosta više pita i ćevapa nego obično.

Moj zaključak:
Ministay je prekrasno iskustvo i svaki učenik koji je na razmjeni trebao bi ga imati.