Osmog, posljednjeg dana omladinskog interetničkog kampa InterCOOL u organizaciji Udruženja građana “Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini” podržanog od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, učesnici su se našli pred novim izazovom: razmišljanje o i pisanje akcionih planova!

Dobili su priliku da tokom kampa stečeno znanje i vještine pretoče u akcione planove za organizaciju mini-projekata koje će u naredna dva mjeseca sprovesti u svojim lokalnim zajednicama. Učesnici su se osvrnuli na prethodno rađeno drvo problema i pokušali da svoje projekte baziraju na onome što bi željeli promijeniti u svojim zajednicama.

Rad u manjim grupama je potakao kreativnost kod učesnika što je rezultiralo prezentacijama više zanimljivih projektnih ideja. Svi projekti su osmišljeni tako da učesnici iskoriste svoje strasti i da rade na nečemu što zaista vole.

Neki projekti su povezali  dva i više mjesta, pa će učesnici iz Kladnja i Vlasenice zajedno organizirati plesne večeri na trgovima u svojim mjestima. Učesnici iz Šipova će raditi na organizaciji malog interkulturalnog kampa, a učesnici iz Glamoča će organizirati vannastavne aktivnosti za srednjoškolce. U Ključu i Bosanskoj Krupi  će učesnici svojim projektom inspirisati mlade za poboljšanje prava glasa, razbijanje predrasuda, razbijanje granica kroz kreativne radionice, a u cilju proširenja tih ideja na cijeli Unsko-sanski kanton. Učesnici iz Žepča će pripremiti aktivnost “ŽepčeCOOL” za Dan škole.

Nakon prezentacije projekata i razgovora o istim uslijedila je večera, a nakon nje i završna evaluacija kampa. Sama evaluacija je bila veoma emotivna i učesnici su podijelili koliko im se svidjelo sve što su radili, koliko su se vezali jedni za druge i kako im je žao što je već kraj kampa. Svi su uvidjeli koliko je sam kamp utjecao na njih i koliko su sazreli u samo osam dana i izrazili su želju da ponovno učestvuju u projektu sličnom InterCOOL-u.

Činjenica da su imali priliku da upoznaju mlade iz gradova Bosne i Hercegovine o kojima ništa nisu znali im je pomogla da prošire svoje vidike i da nastave suradnju sa svojim novim prijateljima. 

Sve što je lijepo kratko traje, pa je i našem kampu došao kraj, a učesnici su ga zatvorili lijepom zabavom uz muziku i ples do dugo u noć.

Narednog dana su se pozdravili sa suzama u očima i krenuli nazad kućama noseći sa sobom pregršt novih znanja i novih prijateljstava za koje su rekli da će ih čuvati i nastaviti njegovati. Raduju se početku planiranja i realizacije svojih mini-projekata, kao i budućem ponovnom susretu svih učesnika i volontera.