Sedmog dana omladinskog interetničkog kampa InterCOOL u organizaciji Udruženja građana “Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini” podržanog od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH su učesnici i volonteri iz Bosanske Krupe, Žepča, Kladnja, Ključa, Vlasenice, Šipova, Glamoča, Brčkog, Foče, Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Banjaluke vršili posljednje pripreme pred finalni događaj održan istog dana u Kristalnoj sali Općine Bugojno tokom kog su predstavili rezultate radionica pet osjetila: plesne, muzičke, kulinarske, fotografske i radionice novih medija.

Svaka radionica je imala zadatak da osmisli na koji način pokazati šta su to sve naučili u prethodnih 6 dana. Svoje vrijeme iskoristili su produktivno, kreativno i na koncu svega zabavno. Po završetku ručka, svi su se zajedno uputili ka Kristalnoj sali u Bugojnu.

Dobra atmosfera i euforija koja se pojavila među mladima, unijela je dodatnu radost za sve InterCOOLere. Nakon pripreme samog prostora, u 17h je događaj otvorila projektna koordinatorica Inge-Jelene Kroker pozdravivši prisutne goste i uznavajući ih sa misijom AFS-a i UG ISU BIH-a, ciljevima i rezultatima projekta InterCOOL. Zahvalila se Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH na pruženoj podršci izražavajući nadu da će se saradnja nastaviti i u budućnosti kako bi zajedno nastavili povezivati mlade iz BiH i ukazivati im da su upravo oni akteri promjena u društvu koje žele vidjeti.

Prisutnima su se obratile gospođa Rahela Džidić ispred Ambasade SAD-a u BiH i gospođa Dženana Abdalajbegović ispred Općine Bugojno.

Plesna radionica je imala čast da prva prezentuje stečena znanja i vještine. Salsa, Bachata, Rumba i Cumbia bili su plesovi koje su mladi savladali za nekoliko dana. Plesni koraci su sigurno povezali učesnike, ali i sve okupljene, te doprinijeli povećanju već nastale euforije.

Fotografija vrijedi više od hiljadu riječi. Naša zemlja se svakako može pohvaliti sa mnogobrojnim običajima i raznovrsnom tradicijom koju posjeduje. S tim u vezi, fotografska radionica odlučila je povezati značaj fotografije i poznavanja vlastite kulture, te svoje umijeće prezentirati okupljenima.

Kulinarska radionica je pokazala koliko mladi poznaju kulinarska bogatstva drugih zemalja kao što su Italija, Francuska, Afrika, Indija i Meksiko. Tortilje sa različitim umacima, mafini, hladna tjestenina, indijske pogačice bili su samo neki od proizvoda koje su se mogli kušati. Hvala Podravki BiH na začinima i poklon paketima koji su jela kreirana tokom radionice učinili još slasnijim.