U BiH boravi 8 učenika, učesnika AFS jednogodišnjeg programa razmjene učenika. Žive u domaćin porodicama u Banjaluci, Sarajevu, Srpcu, Tuzli i Zenici i pohađaju srednju školu. Početkom marta smo za njih organizovali Ministay, odnosno, mini-razmjenu tokom koje su  promjenili mjesto, porodicu i školu na sedam dana i tako se susreli sa svakodnevnicom u drugom dijelu naše zemlje kako bi BiH upoznali u drugom kontekstu i donijeli “svijet” u domove svojih novih domaćin porodica.

Charlotte iz Njemačke AFS godinu razmjene provodi u Sarajevu, a tokom Ministaya je živjela u  porodici Savić u Banjaluci gdje je pohađala nastavu u Općoj gimnaziji pri Katoličkom školskom centru.

Ministay tokom godine razmjene je jedna od najboljih ideja koja postoji. Ministay znači da učenici koji su na razmjeni idu na jednu sedmicu u neki drugi grad, školu i porodicu.

Kada me neko za moj Ministay pita, prvo što pomislim je: „Previše kratko.“ Zašto? Zato što sam u toj jednoj sedmici mnogo toga proživjela, kao što bih negdje za mjesec dana. Išla sam u Banjaluci u školu, obilazak grada, išla vani i upoznala nove prijatelje.

Moja Ministay porodica je bila veoma dobra, često me je na moju porodicu iz Njemačke podsjećala, prije svega moje domaćin sestre. Pošto je ta porodica i prije imala kontakt sa AFS-om, shvatili su kako se osjećam i znali su šta bih voljela da radim.

Moja domaćin sestra mi je pokazala grad, gdje mogu najbolje kupovati, gdje je najbolji sladoled i gdje mogu navečer izaći sa prijateljima.

Moja Ministay škola je potpuno drugačija od moje škole u Sarajevu. Disciplina učenika je mnogo bolja, profesori mnogo prijatniji i razred mnogo manji. Imala sam mnogo sreće što sam bila u tom razredu. Bili su veoma otvoreni i radovali su se što imaju učenicu gošću. U Banjaluci sam smjela ići u četvrti razred, dok u Sarajevu moram ići u drugi. Zbog toga su moji prijatelji iz razreda bili odrasliji, zreliji.

Charlotte iz Njemačke
Učesnica AFS jednogodišnjeg programa razmjene
u šk. 2012/13. godini u Sarajevu