U BiH boravi 8 učenika, učesnika AFS jednogodišnjeg programa razmjene učenika. Žive u domaćin porodicama u Banjaluci, Sarajevu, Srpcu, Tuzli i Zenici i pohađaju srednju školu. Početkom marta smo za njih organizovali Ministay, odnosno, mini-razmjenu tokom koje su  promjenili mjesto, porodicu i školu na sedam dana i tako se susreli sa svakodnevnicom u drugom dijelu naše zemlje kako bi BiH upoznali u drugom kontekstu i donijeli “svijet” u domove svojih novih domaćin porodica.

Sulamita iz Brazila svoju AFS godinu razmjene provodi u Srpcu, a tokom Ministaya je živjela u  porodici Filipović u Foči gdje je pohađala nastavu u Srednjoškolskom centru, te piše o svom iskustvu.

Sedmica dana Ministaya je bila vrlo zanimljiva. Novi ljudi, nova znanja i mnogo toga. Bila sam iznenađena, jer sam mogla normalno komunicirati na našem jeziku, bez problema. Prvi dan škole je bio pun susreta sa učenicima u novoj školi, mnogih pitanja i zanimljivosti. Novi nastavnici i novi prijatelji. Upoznala sam prijatelje kojih ću se sjećati cijelog života. Neobjašnjivi su ljubav, strpljenje i suosjećanje s kojima su me svi primili. Od prvog dana moje male razmjene u Foči veoma dobro sam se uklopila i osjećala sam se kao kod kuće. Moja nova domaćin porodica je bila jako osjećajna i dobra prema meni.

Moji domaćin roditelji su me upoznali sa drugim gradovima, kao što je naprimjer grad književnika Ive Andrića, Višegrad. To je bilo pelijepo! To je bio dan povijesti!

U toku razmjene prisustvovala sam treningu stonog tenisa sa mojom domaćin sestrom. Moja domaćin porodica ima pizzeriju i kafić pokraj naše kuće, stvarno je super.

Dana 8. marta, bio je moj zadnji dan u školi. Kad sam se srela sa svima, oni su me dočekali s buketom cvijeća, razglednicama i poklonima. U  razglednici je poruka u kojoj su saželi moju mini-razmjenu:  “Udaljenost nije važna kada voliš nekoga.”

Sulamita iz Brazila

Učesnica AFS jednogodišnjeg programa razmjene
u šk. 2012/13. godini u Srpcu