U Bugojnu će se od 6. do 14. aprila 2013. godine u Etno selu Babići – Rostovo održati prvi omladinski interetnički kamp InterCOOL u organizaciji UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini. Tokom 9 dana, program će okupiti 35 srednjoškolaca i 11 mladih volontera iz različitih geografskih i političkih dijelova Bosne i Hercegovine, a u svrhu promocije interkulturalnog učenja, razvoja tolerancije i saradnje među mladima različitih profila, nacionalnosti, etničke i vjerske pripadnosti, podržavajući razvoj novih vještina, aktivnog građanstva i volonterizma.

U vremenu kada raznolikosti čine posebnost postojanja, moramo biti svjesni koliko je bitno upoznavati svijet oko sebe. Nosioci svakog društva jesu mladi. Kakva god situacija bila u našoj zemlji, mladi svakako imaju snagu i potencijal da „ruše“ barijere koje su im nametnute. Biti cool u svom okruženju, mladi itekako znaju. No biti jednako ako ne i više cool – aktivan i inovativan u društvu u kojem živimo predstavlja pravi izazov. Stoga je InterCOOL kamp koji mlade potiče na razmišljanje, kreativnost, komunikativnost i ekspresivnost.

Kamp je koncipiran na interkulturalnom učenju kroz pet osjetila gdje će mladi facilitatori kroz radionice muzike, plesa, fotografije, medija ali i internacionalne kuhinje svojim vršnjacima govoriti o značaju međusobnog razumijevanja i umanjenju predrasuda kroz lična iskustva tokom promovisanja različitosti kao bogatstva, te lokalnog i globalnog građanstva.

Prepoznati nenasilje, toleranciju i dijalog kao sredstva za razvoj i očuvanje mira i prosperiteta te ojačati aktivno učešće u zajednici bit će jedan od osnovnih zadataka srednjoškolaca iz Kladnja, Bosanske Krupe, Žepča, Vlasenice, Šipova, Ključa i Glamoča. Sva svoja stečena znanja i vještine će mladi imati priliku pokazati posljednjeg dana kampa, kada će biti organizovana zajednička akcija svih učesnika u Bugojnu.  Tokom posljednjih dana kampa, učesnici će uz podršku volontera osmisliti mini projekte koje će sprovesti u svojim lokalnim zajednicama u maju i junu.

UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini (UG ISU BIH) – nevladina, neprofitna organizacija, članica Evropske federacije za interkulturalno učenje i koja u saradnji sa AFS Intercultural Programs Inc. organizuje AFS programe interkulturalnog učenja,  dobitnik je granta za realizaciju projekta “InterCOOL: Interkulturalno učenje kroz pet osjetila” u iznosu od 30.000 USD iz Fonda za podršku interetničkoj saradnji (Fund to Support Interethnic Cooperation) Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Fond podržava srednje i veće omladinske kampove posebno kreirane u svrhu promocije interakcije i razvoja tolerancije između nacionalnih, vjerski i geografski raznovrsnih zajednica u Bosni i Hercegovini.