Maja iz Bugojna, učesnica AFS jednogodišnjeg programa razmjene u Italiji u šk. 2012/13. godini, dobitnica pune stipendije koju je donirala Intesa Sanpaolo Banka BiH, piše o svojim prvim sedmicama života u “la bella Italia”. 

Casa è dove il tuo cuore sente di appartenere.
(Gdje je srce, tu je dom.)

Ja sam Maja (17) iz Bugojna. Prije mjesec i desetak dana stigla sam u Italiju kao AFS učenik na razmjeni. Trenutno živim u gradiću Castenaso, u blizini prekrasne Bologne, regija Emilia Romagna. U školu putujem u Bolognu i pohađam Liceo Scientifico ”E. Fermi” i intezivni kurs italijanskog jezika.
Pored svoje obitelji u BiH, sada imam novu obitelj, dva brata i sestru, koja je također bila AFS učenik na razmjeni prošle godine u  Costa Rici i mnogo me razumije i pomaže mi.

U početku je najvažnije ne odustati samo zato sto ne razumijete nešto ili se čini teško, samo trebate vremena i vjerovati u sebe.

Preporučujem svima da se prijave, jer je ovo jedno nezaboravno iskustvo, koje će vas promjeniti, učiniti zrelijima, upoznati ćete AFS učesnike iz cijeloga svijeta, drugačiju kulturu, naučiti novi strani jezik i steći nova prijateljstva.

Ovim putem želim se zahvaliti Intesa Sanpaolo Banci na pruženoj stipendiji i AFS-u BiH na pomoći i brojnim savjetima.

Maja Okadar