Dan interkulturalnog dijaloga (Intercultural Dialog Day – IDD) je javni događaj koji promoviše interkulturalni dijalog kroz razmjenu mladih ljudi. Organizovan je od strane AFS volontera širom Evrope i upućen javnosti na neki interaktivan način kako bi podigao svijest o različitosti kultura kao bogatstvu.

AFS lokalno odjeljenje u Banjaluci se na dan, 27. septembra 2012. godine, pridružilo desetinama AFS lokalnih odjeljenja širom Evrope i organizovalo Dan interkulturalnog dijaloga. Zahvaljujući predanom angažmanu i saradnji volontera, uspjeli smo organizovati prikladnu manifestaciju povodom ovog Dana. U večernjem terminu u Domu omladine smo za sve posjetioce priredili projekciju filma “East is east”, nakon čega je druženje nastavljeno uz muzički program.

Mediji i ostala sredstva informisanja su bili zainteresovani za događaj koji je organizovan u gradu na Vrbasu, te su napravili manji prilog o cjelokupnom večernjem dešavanju koji je prikazan na lokalnom televizijskom kanalu i očekuje se prilog u novinama.

Među prisutnima, zadovoljstvo nam je bilo ugostiti  i AFS učenike iz inostranstva koji svoju godinu razmjene doživljavaju u našem odjeljenju, a koji su podijelili svoje dosadašnje utiske sa ostalim posjetiocima, kao i u snimanom prilogu i novinarima.

Evropska federacija za interkulturalno učenje (EFIL), krovna organizacija AFS organizacija širom Evrope, koordiniše IDD događaje koje organizuju AFS partner organizacije, tj. UG ISU BIH u Bosni i Hercegovini. Više informacija o Danu interkulturalnog dijaloga možete naći ovdje. Pogledajte i mapu događaja koje su na isti dan organizovala AFS lokalna odjeljenja u Evropi ovdje.

Mila Majstorović
Voditeljica lokalnog  odjeljenja u Banjaluci