Ove godine sam izabrana da budem dio Prep tima, volonterskog tima koji je radio na pripremi treninga za trenere na temu Learning from clash of cultures, tj.učenja iz sukoba kultura, kog je organizovala Evropska federacija za interkulturalno učenje (EFIL).  Za mene je to, prije svega, bilo veliko iznenađenje, ali i privilegija. Odlučila sam da iskoristim svaki trenutak za učenje i usavršavanje svojih sposobnosti kao trener.

Priprema treninga je trajala nekoliko mjeseci i bila je veoma zahtjevna. Željeli smo da učesnicima pružimo što bolji program i da im približimo tematiku rješavanja konflikata koristeći raznovrsne metode. Oduševljena sam timskim radom u Prep timu, načinom kako smo pristupili samoj organizaciji, ali i činjenici da smo u svakom trenutku potrebe učesnika stavili ispred svojih.

Kada je trening  11.07.2012. u Rigi počeo, za mene je svojevrsno počeo i jedan veliki ispit kao novog trenera u EPOT-u (evropski tim AFS trenera u okviru EFIL-a). Program je obuhvatio na početku teambuilding, a kasnije uvod u EFIL, uvod u osnovne odlike i kompetencije trenera, što je konflikt  i metode rješavanja konflikata, te primjena istih na AFS svakodnevnicu.Radni dan nam je počinjao u 8 sati ujutro, a završavao i poslije ponoći. Moram priznati da sam u određenim trenucima znala biti toliko iscrpljena da je jedino što sam htjela bio krevet i par sati sna.

Radovala me činjenica da su učesnici s lakoćom usvajali novo znanje i da su s velikim entuzijazmom pristupili radu tokom svih 8 dana. Pozitivan ishod treninga se pokazao na radionicama koje su kao novi treneri prezentirali učesnicima ljetnog AFS volonterskog samita u Latviji. Posebno me obradovala posljednja evaluacija koju je imao Prep team i činjenica da je moj doprinos treningu ocijenjen pozitivno od strane trenera koje osobno veoma cijenim i poštujem.

Naravno, nije sve vrijeme prošlo samo u radu, imali smo malo i odmora. Dva poslijepodneva smo iskoristili za upoznavanje ljepota i kulture Rige i Latvije. Riga me oduševila svojom ljepotom, a Latvijci svojom ljubaznošću i gostoprimstvom. Također, ne smijem da zaboravim da spomenem preukusne nacionalne specijalitete i pića.

Nakon treninga sam iskoristila mogućnost da učestvujem u ljetnom AFS volonterskom samitu koji se također održavao u Latviji uporedo s treningom. Nažalost, stigla sam samo na zadnjih dan i pol, ali to nije bio razlog za nezaboravan provod. Kada smo došli na samit (učesnici treninga za trenere i ja) odmah smo učestvovali u community projektu i pomogli smo u raščišćavanju jedne staze za trčanje uz jezero. Nakon toga smo nastavili druženje sa ostalim volonterima iz raznih europskih država, a mnogi su iskoristili priliku da se druže sa starim prijateljima, volonterima iz drugih AFS zemalja. Posljednji dan samita sam imala priliku ujutro učestvovati u jednoj radionici, a poslijepodne je bilo rezervirano za završni program i Hawaii party. Direktno s partija sam otišla na aerodrom na rani let.

I na kraju,  da još jednom kažem zbogom ljetnom volonterskom samitu i treningu za trenere i vidimo se sljedeće godine u Danskoj!