UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini – UG ISU BIH, AFS organizacija u BiH,  dobitnik je granta u iznosu od 30.000 USD iz Fonda za podršku interetničkoj saradnji (Fund to Support Interethnic Cooperation) Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Fond podržava srednje i veće omladinske kampove posebno kreirane u svrhu promocije interakcije i razvoja tolerancije između vjerski i geografski raznovrsnih zajednica u Bosni i Hercegovini.

Omladinski kamp “InterCOOL” će u organizaciji UG ISU BIH biti održan u martu 2013.god. Tokom 9 dana programa će okupiti 35 srednjoškolaca i 11 mladih volontera iz različitih geografskih i političkih dijelova Bosne i Hercegovine, a u svrhu promocije interkulturalnog učenja, razvoja tolerancije i saradnje među mladima različitih profila, nacionalnosti, etničke i vjerske pripadnosti, podržavajući razvoj novih vještina, aktivnog građanstva i volonterizma. Projekt će znatno doprinjeti međusobnom razumijevanju mladih u BiH, omogućavajući im da se sastanu, sarađuju, te razmjene svoje stavove i vizije. Bolje međusobno poznavanje, dijalog i aktivno učešće će rezultirati poboljšanjem odnosa među ljudima.

Projekt ima sljedeće ciljeve:

  • promociju interkulturalnog učenja (prepoznati, poštovati i uvezati se sa različitostima) i liderstva, te razvoj novih vještina, kako bi učesnici bili bolje opremljeni za iniciranje budućih konstruktivnih odnosa i aktivno učešće u lokalnim zajednicama;
  • unapređenje međusobnog razumijevanja i umanjenje predrasuda kroz lična iskustva tokom promovisanja različitosti kao bogatstva, te nacionalnog i globalnog građanstva;
  • prepoznati nenasilje, toleranciju i dijalog kao sredstva za razvoj i očuvanje mira i prosperiteta;
  • ojačati aktivno učešće kroz volonterizam i predstavljanje tokom kampa stečenih vještina vršnjacima u vlastitoj lokalnoj zajednici.

USKORO više informacija o kampu i načinu prijave za učešće.

Projekt je podržan od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini