Početkom ove godine par volontera iz 5 europskih država, Mađarske, Francuske, Portugala, Srbije i Bosne i Hercegovine zamislilo je projekat koji je imao za cilj osnaženje volontera i širenje vidika i znanja u nekim oblastima koje se ne odnose samo na razmjenu učenika. Tako smo potpomognuti sredstvima Evropske komisije kroz program „Youth in Action“ od 29.09. do 07.10. 2012.godine u Mađarskoj, u jednom malom mjestu u blizini jezera Balaton i u Budimpešti, učestvovali u razmjeni volontera pod nazivom „Osnaživanje volontera: Integracija osoba s posebnim potrebama“.

Napredovanje naše organizacije se vidi iz dana u dan. Poseban aspekt je promicanje druženja među volonterima kako unutar naše države, tako i na međudržavnom nivou.

Ovo je što su volonteri rekli nakon završene razmjene:

Sticati nova znanja, putovati, družiti se sa još 6 AFS volontera iz BiH, ali i sa još 20 volontera iz 4 evropske zemlje, iskustvo je koje je utjecalo, prije svega, na izgradnju mene, kao ličnosti, ali i kao volontera AFS-a BiH. Drago mi je da je problematika osoba sa posebnim potrebama i invaliditetima stavljena u prvi plan, te što se rješavanju ovog problema prišlo sistematski i sa realnim očekivanjima. Ono što će mi još ostati u pamćenju su i predivni prizori ruralnog dijela Mađarske, ali i impozantne Budimpešte.
Haris Buljubašić iz LO Sarajevo

Učešće u razmjeni volontera u Mađarskoj je definitivno bilo nezaboravno iskustvo. Prvenstveno zbog druženja sa AFS volonterima iz Mađarske, Portugala, Francuske, Srbije i BiH, a naravno i zbog samog cilja zbog kog smo otišli tamo. Poslije učešća u razmjeni na osobe sa posebnim potrebama gledam drugim očima, pogotovo nakon što sam imao priliku na kratko biti u njihovom položaju. Takođe, ovaj program je obogatio moje volonterske sposobnosti, upoznao sam se sa drugim metodama rada, a i naučio ponešto o novim kulturama. Iskreno se nadam da ćemo uspjeti u potpunosti implementirati projekte koje smo zamislili i tako, bar na neki način, olakšati život osobama sa posebnim potrebama.
Andrej Rosić iz LO Banja Luka

Svi su volonteri entuzijastično izrazili želju za učešćem i u sljedećoj razmjeni koja je planirana početkom sljedeće godine u Portugalu. No, dok čekamo odgovor Evropske komisije o dodjeli sredstava za sljedeću razmjenu, za sada je pred nama veliki izazov implementacije projekata koji su osmišljeni za vrijeme ove razmjene, a koji se bave problematikom uključenja osoba s posebnim potrebama u naš svakodnevni život. Nadamo se da ćemo uskoro za našu web- stranicu imati i neke vijesti koje će biti posvećene upravo tim projektima.
Inge-Jelena Kroker iz LO Sarajevo

U razmjeni su iz BiH pored Harisa, Andreja i Inge-Jelene učestvovali još i Anela Arifović i Meliha Muradbegović iz Sarajeva, Edin Fazlović iz Tuzle i Dajana Savić iz Banjaluke.