Ja sam Jelena (17) iz Vlasenice. Prije pet mjeseci sam stigla u Italiju, gdje je otpočelo moje iskustvo razmjene učenika. Trenutno živim u Rimu, vječnom gradu, prijestolnici svijeta, u gradu na sedam brežuljaka ili kakve sve nazive nema ovaj jednom riječju predivni grad.

Zahvaljujući stipendiji Intesa Sanpaolo Banke, pružena mi je prilika da doživim nešto novo, nesvakidašnje. Upoznala sam jedan novi narod, novi jezik, novu kulturu. Međutim, kako Italiju i Italijane, upoznala sam i cijeli svijet, stekla prijatelje sa svih kontinenata, svih rasa, nacija, i religija. Na samom početku sve je bilo čudno i vrlo često sam se pitala šta ja radim među ljudima koji su toliko različiti od mene.

Sada već upoznavanjem jezika, ljudi koji i nisu toliko različiti od mene, njihovih navika i običaja, u potpunosti sam se navikla na svoj novi život. Upoznala sam takođe i nove načine predavanja i obrazovanja: od plivanja na časovima fizičke kulture, pa sve do obilazaka raznih pozorišnih predstava i umjetničkih izložbi. Kada ste učenik na razmjeni osim što steknete nova znanja i iskustva, takođe i vaše znanje preneste drugima. Upoznate i druge sa vašom zemljom, kulturom i narodom.

Premalo je riječi i ne postoji jezik na kojem se može opisati sve što jedan učenik na razmjeni može doživjeti. Zbog toga preporučujem svima da se prijave, učestvuju u razmjeni učenika i dožive sigurno jedinstveno iskustvo u životu koje će zauvijek pamtiti.

Jelena Mazić, Vlasenica
Učesnica AFS jednogodišnjeg programa razmjene učenika
Stipendistkinja Intesa Sanpaolo Banke BiH
Italija, 2011/12.