Tajland, prolaz ka jugoistočnoj Aziji, privlači više posetioca nego bilo koja druga država u regionu zahvaljujući nestvarno lijepoj prirodi, ukrašenim hramovima, dobroj kuhinji, i ruševinama drevnih kraljevstava. Iskusit ćeš jednu zanimljivu jedinstvenu kulturu, ukusnu hranu, meditaciju, budističke hramove i živopisne, bučne noćne pijace.

Tajlandske škole su centar društvenog života tajlandske omladine. Filmovi i televizija su najpopularniji vidovi zabave, a fudbal, stoni tenis, badminton i odbojka su omiljeni sportovi. Mladi obično ne piju alkohol niti puše cigarete.

Ljudi i zajednica

Možeš biti smješten u većem gradu ili manjem mjestu u bilo kojem dijelu Tajlanda, bilo u sjevernom dijelu prekrivenom šumama, središnjem dijelu u kojem dominiraju poljoprivredne ravnice ili na južnim tropskim plažama. Mnoge porodice uključuju više generacija koje žive zajedno. Često posjećuju svoju rodbinu, pa čak iako žive u udaljenijim krajevima zemlje. Porodice također uživaju provoditi vikende zajedno kod kuće i to predstavlja odličnu priliku da iskusiš kako su tajlandske porodice povezane tradicijom i dugom historijom. Uvijek treba da pitaš domaćin porodicu za dozvolu da izađeš u grad. Tajlanđani pozdravljaju jedni druge sa ‘wai’ (stišćući dlanove istovremeno se naklanjajući). Tajlanđani nastoje da žive sa ‘jai yen’ (smireno srce), tako da ih uglavnom nećeš vidjeti da jače izražavaju svoje emocije.

Last day of the amazing Songkran ? // I LOVE THAILAND ??❤️ #exchangestudent #afs #afsthailand #ilovemylife #songkran2016

A photo posted by SINI SALMINEN [มะลิ] (@sini.aka.mali) on

My younger teacher ? #ราขบุรี #handmade

A photo posted by Ната Шорохова (@natashoroh) on

Škola

Na Tajlandu postoji više vrsta srednjih škola i one obično predstavljaju centar društvenog života tinejdžera. Većina AFS učenika smještena je u javnim školama. Od tvoje starosti, interesa i područja u kojem živiš, zavisit će i škola koju ćeš pohađati kao i predmeti koje ćeš imati. Školska godina počinje u maju i traje do februara sa raspustom u oktobru. Nastava obično traje od 7:30 do 15:30 h. Učenici nose školsku uniformu. Tajlandske škole nude i predmete poput tajlandskog jezika, plesa, mačevanja, muzike, kuhanja, umjetnosti, istorije, budizma i meditacije. Tokom školskog dana odvijaju se i različite akademske, sportske i rekreacione vannastavne aktivnosti.

Jezik

Tajlandski je zvanični jezik i jezik koji će se govoriti u tvojoj domaćin zajednici i školi. Sva nastava u školi, osim nastave stranih jezika, izvodi se na tajlandskom jeziku. Ne moraš poznavati tajlandski jezik prije početka programa, a po dolasku u Tajland tvoja domaćin škola ili lokalni AFS volonteri pomoći će ti da ga naučiš.

ครอบครัว #afseffect #afsthailand #afs #family

A photo posted by โซเนีย? (@soniadorigo_) on

Coming back to NY with a few extra pounds of indulgence! #ThaiFood is the best!!

A photo posted by Raquel Martinez (@rademark) on

Hrana

U tajlandskoj kuhinji preovladavaju riža, kari, riba i povrće pomješani sa ljutom papričicom i kikiriki sosovima. Tipična jela uključuju svinjetinu i piletinu i različite vrste voća. Većina tajlandskih porodica večera zajedno. Porodice objeduju obično tako što svaka osoba ima svoju posudu s rižom dok su ostala jela postavljena na sredini stola kako bi se svi njima mogli poslužiti. Neka od popularnih jela su ‘pad Thai’ (prženi rezanci), ‘yam’ (začinjena salata) i ‘tom yum kung’ (supa sa škampima začinjena limunom).

Dostupni programi u ovoj zemlji