Uživaš li voziti bicikl kroz priobalna sela? Da li bi volio klizati se na jednom od zaleđenih kanala u Amsterdamu? Holadija je sve ovo i mnogo više.

Holandski tinejdžeri se okupljaju sa prijateljima u raznim klubovima u kojima se bave svojim hobijima ili sportom (fudbal, odbojka, hokej na travi). Klizanje je popularno zimi, a ljeti ljudi odlaze jedriti, pješačiti ili plivati. Tinejdžeri u Holandiji obično rade tokom vikenda.

Learned to sail from my host mom on Mother’s Day 💕⛵️☀️#exchangeyear #afseffect

A photo posted by Laura Friedrich (@lauraelizabeth67) on May 8, 2016 at 4:43am PDT

Domaćin porodica i zajednica

AFS učenici mogu biti smješteni bilo gdje u Holandiji i to uglavnom u manjim mjestima nadomak većih gradova. Pored veoma razvijenog javnog prevoznog sistema, bicikl je jedan od omiljenih načina prijevoza. Neka područja zemlje su veoma ruralna, posebno sjever. Porodice se okupljaju tokom objeda kada obično pričaju jedni drugima dogodovštine tog dana. Očekuj da učestvuješ u obavljanju kućnih zadataka i da pospremaš za sobom.

Škola

Predmeti koje si ranije pohađao, tvoje ocjene i interesi, bit će odlučujući za izbor škole koju ćeš pohađati u Holandiji. Nastava se odvija od 8:00 do 16:00 h. U fokusu holandskih škola su samostalno individualno ili grupno učenje i istraživanje pomoću kojih podučavaju i razvijaju timski rad i rješavanje problema.

WE A(re)MSTERDAM 😂 #AFSNederland #LenteraKinantiNusantara

A photo posted by amelia safira 🌸 (@ameliasfr_) on Oct 11, 2016 at 5:17am PDT

Jezik

Holandski jezik se govori širom zemlje. AFS u Holandiji će učenicima pružiti priliku da prije dolaska u Holandiju uče jezik putem online platforme Rosetta Stone. Učenici koji budu bili smješteni u provinciji Friesland na sjeveru zemlje će možda naučiti i frizijski jezik – službeni regionalni jezik koji se govori samo u toj provinciji. Osnovno znanje engleskog jezika može biti od pomoći.

Eindelijk.💐 #intercultura #exchangestudent #afseffect #afsnederland #vakantie #happiness #tulips #AFSItaly #ciaoItalia

A photo posted by Federica Profeti (@thewanderlustdamsel) on May 3, 2016 at 12:30pm PDT

Are we Dutch yet? #Nederland #stroopwaffle

A photo posted by Laura Friedrich (@lauraelizabeth67) on Feb 5, 2016 at 1:12pm PST

Hrana

Holandska kuhinja je jednostavna i hranjiva, a predstavlja mješavinu više evropskih kuhinja. Tokom radnih dana, članovi porodice obično doručkuju sami zavisno od svojih dnevnih rasporeda, a nedjeljom često imaju poseban zajednički doručak. Večera je objed tokom kojeg se porodica okuplja. Tipični obrok se sastoji od krompira i sosa sa sezonskim povrćem, mesom ili ribom. Supe i povrće su izvrsni. Ako voliš slatko, probaj rolnice sa grožđicama, namaz od čokolade, puding, vafele sa sirupom, te holandski sladić ‘licorice’!

Dostupni programi u ovoj zemlji