Damir iz Sarajeva učestvuje u AFS programu interkulturalnog učenja kroz jednogodišnju razmjenu srednjoškolaca u školskoj 2017/18. godini. U nastavku možete pročitati njegovo iskustvo života u Italiji.

Zovem se Damir i moje veliko putovanje kreće iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, Sarajeva. Jednog prelijepog septembarskog dana sam se uputio u Italiju, u jedan mali grad zvan Treviso na sjeveru Italije, koji je poznat po svojim ukusnim i svjetski poznatim jelima i poslasticama poput Tiramisu kolača. Odlučio sam tokom prijave na interkulturalni program da ostanem na 10 mjeseci da izučavam zanat i upoznam Italijansku kulturu. Oduvijek sam imao želju da putujem, a Italija mi se činila najbolji izbor usporedbi sa ostalim destinacijama širom svijeta radi geografskog položaja i bogate kulture. Jedna pozitivna i zahtjevna stvar je što pohađam nastavu  na italijanskom jeziku te mi omogučava da naučim jezik i da se bolje uklopim u italijansku sredinu.

Pohađam nastavu u ugostiteljsko- turističkoj školi „Massimo Alberghini“ gdje sam opredjeljen za smijer kuhar. Pružilo mi se puno lijepih prilika tokom prvih 5 mjeseci. Bila mi je čast da pripremam večeru za grupu „TEDxTreviso“ koji su bili vrlo ljubazni da dođu i podjele svoje znanje o modernim metodama kuhanja. Također sam prvi put radio u restoranu „Due Mori Trattoria“ u Trevisu gdje sam naučio mnogo  tehnika i recepata tradicionalne Venetanske kuhinje. Htio bih se zahvaliti AFS-u što su me smijestili u predivnu porodicu Mestriner koji su me dočekali otvorenog srca i sa osmjehom na licu. Također su me naučili italijanski jezik i da „Sono più forte delle mie scuse“ te sam im zahvalan sto su me naučili da gledam na svijet iz druge perspektive. Sve u svemu mislim da je ovo super prilika za sve učenike širom Bosne i Hercegovine da steknu nova iskusta, nove poglede na život i da upoznaju prijatelje do kraja života.

Ukoliko želite da se prijavite za program razmjene srednjoškolaca u Italiji i otkrijete kulturu, tradiciju i običaje, istražite našu stranicu Postani AFSer i popunite online prijavni formular. Više iskustava naših učenika možešte pronaći na sljedećem linku: Iskustva AFS učenika