Aleksandra iz Banja Luke, učesnica AFS tromjesečnog programa interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca, odlučila je da podijeli svoje iskustvo razmjene iz Češke Republike, gdje je pohađala školu i živjela u domaćin porodici. U nastavku pročitajte njeno iskustvo.

Moje AFS iskustvo je počelo kada mi je najbolja drugarica rekla da se prijavljuje za razmjenu. Kada sam prvi put čula od nje o ćemu se radi postala sam zainteresovana i prijavila se na ovo iskustvo. Volonteri AFSa su mi pomogli sa mnogim nedoumicma koje sam imala, te sam pomislila da sam spremna i počela da odbrojavam dane do mog polaska u Češku Republiku.

Na aerodromu sam se oprostila od roditelja i prijatelja misleći kako ce mi mnogo nedostajati i kako ce mi biti teško bez njih. Od momenta kada sam sjela u avion moj život je postao potpuno drugačiji. Našla sam se u nepoznatoj učenicima iz drugih zemalja. Kada sam ugledala ljude u raznobojnim majicama kako nestrpljivo čekaju da započnu novi život osjetila sam olakšanje i znala sam da ću ova 3 najbolja mjeseca moći da podijelim sa nekim. Saznala sam da su moji host roditelji odlučili da ugoste još jednu učenicu iz Italije prvu sedmicu. Iako je provela samo nekoliko dana sa nama zbližile smo se i danas je gledam kao svoju mlađu sestru.

Prvi dan kada sam došla u Slaný, otišla sam sa domaćin porodicom i sestrom na koncert. Iako je bio 26. avgust, kiša je počela da pljušti. Trčali smo kući, ali nakon 5 minuta smo bili poptuno natopljeni, umorni od trčanja i neprestano se smijali našoj prvoj večeri. Ovo je bila prva lekcija u Češkoj: uvijek sa sobom nosi kišobran! Češka je zemlja drugačijih običaja i kulture. Specifično je da iako je poprilično ravna zemlja svi su zainteresovani za planinarenje i ljubitelji su prirode. Prije dolaska ovdje više sam uživala u ispijanju beskrajnih kafa sa prijateljima, ali sada ne mogu zamisliti dan bez šetnje u prirodi.

Mnogo sam putovala jer je Češka poprilično malena zemlja, te sam vidjela i probala stvari koje sam mislila da samo u filmovima postoje. Češka mi je odzimala dah svojim prirodnim ljepotama, kao i krivudavim uskim ulicama u starim gradovima. Ali sve te ljepote nisu ono zbog čega volim ovu zemlju. To su sve one male stvari o kojima nisam razmišljala prije nego što sam došla ovdje, to je osjećaj kada mi alarm zvoni u 6 ujutru, a ja ne nastavljam spavati čekajući petnaesti alarm po redu, već skačem iz kreveta i odlazim u školu sa osmjehom na licu, jer cijenim svaki minut proveden ovdje i znam da će mi svaki dan donijeti drugačije iskustvo.

Nadam se da će vas ova priča motivisati da se prijavite i da iskusite sve ono što sam ja, te da upoznate i otkrijete svijet, upoznate nove prijatelje i da pronađete i otkrijete novog sebe.

Ukoliko želite da se prijavite za program razmjene srednjoškolaca u Češkoj Republici i otkrijete kulturu, tradiciju i običaje, istražite našu stranicu Postani AFSer i popunite online prijavni formular. Više iskustava naših učenika možešte pronaći na sljedećem linku: Iskustva AFS učenika.