Ada iz Bihaća, učesnica AFS jednogodišnjeg programa interkulturalnog učenja kroz razmjenu srednjoškolaca i dobitnica pune stipendije, odlučila je da podijeli svoje iskustvo razmjene iz Japana, gdje pohađa školu i živjela u domaćin porodici. U nastavku pročitajte njeno iskustvo.

Ono što vidimo i čitamo u enciklopedijama i geografskim kartama može stati u nekoliko rečenica. Japan je otočna, pretežno planinska zemlja istočne Azije na čelu sa carem, sačinjena od 6000 malih i 4 velika, glavna otoka: Honshu, Hokkaido, Kyushu i Shikoku. Glavni grad je Tokyo- najmnogoljudniji grad svijeta. Ostali poznati gradovi Japana su: Osaka, Kyoto, Yokohama, Nara, Hiroshima i Nagasaki. Japan je zemlja hramova, svetišta i tvrđava. Japan je prepoznatljiv po jedinstvenoj kulturi koja ostavlja bez daha mnoge koji joj se odluče prepustiti.

Smisao japanske kulture jeste u jednostavnošću i simbiozi života sa prirodom. Položaj Japana je takav da su zemljotresi, vulkanske erupcije i tajfuni česti. U prošlosti, te prirodne katastrofe pripisivale su se bogovima i zbog toga, nije teško shvatiti zašto je glavno načelo japanske filozofije duhovni suživot sa prirodom. Japanci su u stanju da satima promatraju, nama običan, njima simboličan, trešnjin cvijet- Sakuru koji je postao jedan od prepoznatljivih simbola Japana. Trešnjin cvijet ili Sakura najavljuje dolazak proljeća a i simbolizira posebnu i lijepu misao- prolaznost ali i ljepotu života.

Boga iliti izvor života vide i osjete u svemu, posebno u prirodi iz koje crpe energiju i pronalaze inspiraciju. Ne mogu nespomenuti Mt. Fuji, najvišu planinu tj. vulkan Japana kojeg mnogi Japanci nazivaju domom.

Kada se priča o japanskoj kulturi neizostavno je spomenuti čajnu ceremoniju na kojoj se priprema zdravi i ukusni zeleni čaj, kaliografiju iliti umjetnost lijepog pisanja, bonsai- minimalno dekoriranje drveta kako bi se istaknula moć i ljepota prirode, hajku- trostihnu pjesmu sačinjenu od 17 slogova, ikebanu- cvijetne aranžmane, origamije, lijepa kimona, ninje i samuraje. Japan je začeo mnoge sportove. To su: judo, karate, kendo, aikido i sumo.

Imam posebnu čast što trenutno živim u gradu koji se iz najcrnjeg pepela uspio dići u visine. Hirošima je grad na kojeg je bačena prva atomska bomba i koji je za posljedicu imao mnogobrojne žrtve a kasnije i smrtonosno zračenje. Hirošima se u potpunosti oporavila i danas broji oko 1,5 mil. stanovnika. Ovaj grad uči važnosti mira i empatije ali i posljedice ega, dokazivanja i moći. Hirošima velikodušno pruža ruke svim ljudima neobazirući se na rasu, nacionalnost i vjeru. Ono što mogu reći o obrazovanju jeste da škola predstavlja jako bitan dio života Japanaca i zbog toga joj posvećuju najviše pažnje. Srednjoškolci školu nazivaju drugim domom. Škola počinje od 8:30 a traje do 15:30 a nakon toga mnogi odlaze na sekcije i klubove. U školu za ručak nosimo obento tj. ručak kojeg smo pripremili kod kuće. Dekoracija obenta je, vjerovali ili ne, također bitna. Općenito, Japanci pridaju veliku važnost hrani i njenom izgledu. Kuhinja im je jako raznovrsna, ukusna i zdrava.

Iz života u Japanu naučila sam mnogo. Za primjer mogu uzeti poštivanje tuđeg vremena i vremena općenito. Društvo im je zasnovano na grupi tj. svi žive u harmoničnom skladu sa drugima. Razmjena je jako dobar način za razumijevanje tuđe kulture uz koju ćeš vrlo brzo razumijeti i smisao svoje. To je iskustvo u kojem ćeš mnogo puta preispitati vlastite granice a na kraju, time, oblikovati svoju ličnost.

Svima koji se odluče odvažiti na jedno ovakvo iskustvo želim puno sreće i vjerovanja u sebe. Jako sam sretna i ponosna što ću od sada pa nadalje u sebi nositi čarobni duh Japana.

Ukoliko želite da se prijavite za program razmjene srednjoškolaca, istražite našu stranicu Postani AFSer i popunite online prijavni formular. Više iskustava naših učenika možešte pronaći na sljedećem linku: Iskustva AFS učenika.