Radio-televizija Unsko-sanskog kantona (RTV USK) je napravila reportažu o Adi Čizmić, dobitnici stipendije za učešće u AFS programu razmjene srednjoškolaca u Japanu u školskoj 2017/18. godini. 

Ada Čizmić je učenica drugog razreda Gimnazije “Bihać”. Ova svestrana djevojka je odlična učenica, a svoju hrabrost i ambicioznost je pokazala kada je aplicirala za jednogodišnji AFS program u Japanu. Ada Čizmić je izabrana kao najbolji kandidat između mnogih koji su se prijavili za stipendiju “1956 Returnee Scholarship”, koju je osigurala AFS organizacija iz Japana. U ovoj zemlji će boraviti od marta 2017. do početka februara 2018. godine, pohađat će srednju školu i živjeti u domaćin porodici.

U video intervjuu Ada govori o razlozima koji su je motivisali da se prijavi za razmjenu, reakcijama nakon saznanja da je izabrana za učešće, očekivanjima od razmjene, domaćin-porodici i Hirošimi – gradu u kojem će boraviti u narednih godinu dana. Ada je govorila i o AFS programima i interkulturalnom učenju.

“Ja sam se prvenstveno prijavila zbog velike želje za dodatnim znanjem, druženjem i za viđenjem drugih kultura, tradicija i civilizacija na specifičan i drugačiji način. Tu je i velika želja za viđenjem svijeta iz nekog drugog ugla i perspektive, te će mi ova razmjena donijeti mnogo dobroga nakon povratka i vjerujem da ću steći mnoga znanja koja ću moći primijeniti u svom životu” – rekla je između ostalog Ada.

Ada je prva učenica “Gimnazije Bihać” koja odlazi na razmjenu u Japan, a na njen uspjeh ponosni su i u školi.

“Jako smo ponosni na Adu što je uspjela da se izbori za učešće u razmjeni i svi očekujemo od nje da će tokom tog boravka jako profitirati. Posebno mi je drago što sam i ja tokom tog njenog pokušaja, ispostavilo se uspješnog, učestvovao od početka. Svi smo pomalo bili skeptični, a možete misliti onda kakvo je bilo oduševljenje i radost sviju nas kada smo čuli da je Ada uspjela i kad smo shvatili da smo svi dali svoj doprinos tome. Gimnazija “Bihać” je imala i ranije razmjene sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom, ali nikada s Japanom i ja se nadam da će Adine stope slijediti i drugi učenici ove škole”, rekao je Jasmin Hodžić, direktor škole.

Riječi hvale za Adu i AFS programe imali su i Adini profesori.

“Moj stav o razmjeni učenika je pozitivan, sviđa mi se ta ideja jer učenici iz raznih krajeva svijeta imaju priliku da se međusobno upoznaju, da upoznaju nove kulture, steknu nova prijateljstva i da vide raznolikost. Ada je inače jako dobra učenica, energična, talentovana i svestrana, a talent učenika je ono što naš motiviše. Adu u potpunosti podržavamo u ovoj ideji”, kazala je Jasna Salihović, profesorica Biologije.

Jedna od stvari o kojima vodimo računa prilikom odabira AFS učenika su i njihove vannastavne aktivnosti, a Ada se može pohvaliti istim. Ona pohađa dramski studio “Mali princ”, i to u grupi sa glumcima koji su stariji od 18 godina.

“Ada je jedno poprilično neobično i svestrano dijete, veoma je talentirana za muziku i glumu. Nije tipična djevojčica kakve danas viđamo, u njenom fokusu nikada nisu bili kafići, izlasci, internet – stvari koje danas nažalost mlade ljude okupiraju. Ada je neobična, voli da svira klavir, veoma je načitana osoba, nema problem da pita kada nešto ne zna. Ispostavilo se da je veoma talentovana za glumu i ostavila je mnogo traga u ovoj dramskoj grupi”, naglasila je Erna Begatović, glumica koja vodi dramski studio.

Ada za Hirošimu putuje 21. marta, a UG ISU BIH i AFS osoblje joj želi sretan put i nezaboravno interkulturalno putovanje!