Farah-Mona iz Tuzle učestvuje u AFS programu interkulturalnog učenja kroz jednogodišnju razmjenu srednjoškolaca u školskoj 2015/16. godinu. U nastavku donosimo njeno iskustvo života na Islandu.

Moje ime je Farah-Mona, imam 17 godina i dolazim iz Tuzle. Trenutno sam učesnica jednogodišnjeg AFS programa razmjene učenika na Islandu. Sve do samog početka razmjene, moj odlazak je bio neizvjestan. Jednostavno nisam vjerovala da ću otputovati u ovako prekrasnu zemlju kao što je Island. Sama pomisao na to je bila nestvarna i prelijepa. I dalje mi se čini da je sve ovo san, i da ću se u jednom trenutku probuditi i nastaviti živjeti “normalnim” životom.

Naime, o ovoj zemlji sam znala relativno malo. U sebi sam mislila: “U redu, divno…gejziri, priroda i nevjerovatan pejzaž,” ali ova zemlja je mnogo više od toga. Počevši od susretljivih ljudi, nevjerovatno organiziranog školskog sistema, pa sve do veoma ukusne hrane. Jednostavno ima nešto zbog čega se ova zemlja uvuče u kožu poželiš čitav period koji je pred tobom provesti istraživajući svaki kutak nevjerovatnog Islanda.

Moja domaćin porodica me već nakon nepotpuna tri mjeseca prihvatila kao da sam njihova rođena kćer. Imam nevjerovatnu sestru, s kojom često provodim svoje vrijeme. Upoznali su me sa čitavom svojom porodicom, i iskreno se osjećam kao dio porodice. Nevjerovatan je osjećaj kad znaš da i nakon što se ova predivna priča završi, imaš drugu porodicu kojoj se uvijek možeš obratiti.

Škola je potpuno drugačija, kao i školski sistem. Profesoru se obraćaš imenom i na času slobodno možeš koristiti laptop I telefon u svrhu boljeg razumijevanja gradiva. Škola ima mnogo zanimljivih događaja, kao i školski odbor, koji nude mnoge pogodnosti za učenike i zabavu između časova. Svi su prijateljski raspoloženi i spremni pomoći, Kada saznaju da si učenik na razmjeni, odmah postaju jos više zainteresovani. Iako sam mislila da je nemoguće, već imam prijatelje u razredu. S njima se često družim, a i puno mi pomažu u boljem razumijevanju gradiva u školi i savladavanju islandskog jezika.

Naravno, pored svih ovih divnih stvari u vezi ove nevjerovatne zemlje, dođu i teški trenuci. Međutim, kada shvatim da sam baš ja dobila priliku da proživim ovako divno iskustvo u ovakvoj zemlji i upoznam nevjerovatne ljude iz svih krajeva svijeta, sve loše misli odmah prođu.

Mislim da je svako ko je otvorenog uma i spreman na nova prijateljstva, spreman i za razmjenu učenika. Zato iskoristi priliku i prijavi se za ovo nevjerovatno iskustvo.