U Pragu je od 19-24. oktobra 2015. godine održana međunarodna razmjena mladih “Gdje u Evropi…?” u organizaciji AEGEE Prag i uz finansijsku podršku Evropske komisije kroz program Erasmus+. U razmjeni je učestvovalo 26 mladih iz Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske i Srbije, a među njima i šest volontera AFS organizacije u BiH—UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini.

Osnovni cilj razmjene je bio pružiti priliku mladima zainteresovanima za evropske integracije i upoznavanje novih kultura da diskutuju o aktuelnim evropskim temama, s posebnim fokusom na problematiku evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana. U okviru toga, razmjena je imala za cilj da među učesnicima podigne svijest o značaju tolerancije i interkulturalnosti za budućnost evropskih integracija, da ih motiviše da nastave doprinositi saradnji mladih širom Evrope, te da ih podstakne na razgovor o prednostima i manama članstva u EU i o tome šta za njih znači biti dijelom Evropske unije.

U nastavku donosimo osvrte naših volontera koji su učestvovali u razmjeni.

Postoji samo jedna riječ koja opisuje razmjenu mladih “ Gdje u Evropi…?”, a to je – wow! Zaista mi je bila velika čast biti jedna od AFS volontera kojima se pružila šansa za učešće u ovakvom projektu. Bila sam u mogućnosti dijeliti mišljenja i ideje sa mladima iz četiri zemlje. Zanimljive radionice, smijeh, toliko novih usvojenih vještina i znanja–a sve to isprepleteno posebnom čarolijom grada koji nas je nesebično ugostio, Praga. Ako mene pitate, bolje od ovoga ne može.

Adna iz Sarajeva, volonterka iz lokalnog odjeljenja u Sarajevu

Kao učesnica u razmjeni mladih “Gdje u Evropi…?” u Češkoj upoznala sam nove, pozitivne i zanimljive ljude, naučila dosta o EU i stekla nova iskustva. Sam projekat je bio fenomenalno osmišljen i raspoređen. Imali smo dovoljno vremena da međusobno razmjenjujemo mišljenja i ideje, naučimo nešto novo, kao i da obiđemo predivni Prag za vrijeme jeseni i uživamo u češkoj kuhinji.

Dajana iz Banjaluke, volonterka iz lokalnog odjeljenja u Banjaluci

Razmjena mladih “Gdje u Evropi…?” je po mom mišljenju jako dobro organizovana i sprovedena. Imali smo dovoljno vremena da radimo na temu evropskih integracija sa ostalim učesnicima, ali takođe je bilo dovoljno vremena  i za druženje i obilazak Praga. Češki tim nas je odlično ugostio! Najviše mi se sviđa što sam vidio kako se jedan projekat može da organizuje na ovakvom nivou sa očekivanjima koja su realna i u potpunosti ispunjena. Lijepo je što smo upoznali aktivne mlade osobe iz susjednih država i nadam se da ćemo ostati u kontaktu.

Damjan iz Foče, volonter iz lokalnog odjeljenja u Sarajevu

Razmjena mladih “Gdje u Evropi…?” okupila je nas—mlade volontere iz  AFS-a Bosne i Hercegovine, ali i iz drugih organizacija zemalja u susjedstvu. Ljudi iz različitih krajeva BiH su dobili priliku da se upoznaju, razmjene mišljenja i što je najvažnije, razbiju predrasude.

Muhamed iz Goražda, volonter iz lokalnog odjeljenja u Sarajevu

Tokom razmjene smo obrađivali temu evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana, te smo uz interkulturni dijalog imali priliku stvoriti opštu sliku o zemljama bivše Jugoslavije i predstaviti je učesnicima iz Češke Republike. Pored formalnog programa, imali smo priliku uživati u biseru srednjoevropske kulture, te se upoznati sa studentima Ekonomskog univerziteta u Pragu, predstavnivcima nacionalnih manjina i sa radom organizacije AEGEE, koja je i bila organizator ovog projekta. Organizatori su razmjenu ocijenili kao vrlo uspješnu, a mi se nadamo da ćemo suradnju nastaviti i tokom narednih projekata.

Nikolina iz Banjaluke, volonterka iz lokalnog odjeljenja u Banjaluci

Učešće u ovoj razmjeni bila je odlična prilika za mene da upoznam nove ljude iz regije i Češke, ali i da osnažimo timski duh unutar našeg volonterskog tima. Osim toga, imao sam priliku da naučim nešto novo o Europskoj uniji i mnogim drugim stvarima koje će mi biti od izuzetne koristi u nastavku školovanja. Jedna od njih je i socijalno preduzetništvo koje smo obrađivali tokom jedne od radionica.  Najzanimljiviji dio projekta za mene je bila posjeta Ekonomskom univerzitetu u Pragu koji me oduševio. Projekt je bio odlično osmišljen i organizovan, te ovim putem želim da pohvalim organizacijski tim.

Kenan iz Sarajeva, volonter iz lokalnog odjeljenja u Sarajevu