Preuzeto i prilagođeno iz biltena EFILife, broj 118, Evropska federacija za interkulturalno učenje.

Stižu ljetni praznici a s njima i naš tradicionalni Dan interkulturalnog dijaloga (Intercultural Dialogue Day – IDD).  Krajem septembra, na Dan interkulturalnog dijaloga, AFS pruža posebnu podršku volonterima da iskažu svoju inicijativu i kreativnost u cilju informisanja šire javnosti o interkulturalnom učenju kroz AFS programe razmjene.

Tema ovogodišnjeg IDD-a jeste Aktivno građanstvo, u skladu sa temom Evropske federacije za interkulturalno učenje za 2015. godinu: ‘Građansko obrazovanje’. U sklopu projekta ACTIVE koji ima za cilj uključiti sadržaj o aktivnom građanstvu u AFS orijentacije, trenutno se radi na razvoju on-line sredstava koja će se moći koristiti i tokom IDD-a. Radoznali ste kako ćete ih moći koristiti? Možete na različitim javnim događajima prikazivati video AFS aktivni građani u kome AFSeri koji sebe smatraju aktivnim građanima pričaju svoju priču.

Također, kada budete organizovali neki događaj u sklopu IDD-a, tvitajte sa hashtagovima  #afsactivecitizens i #EFILafs tako da se fotografije i tvitovi o vašem događaju pojave na zidu Twittera i web-stranici activecitizens.org zajedno sa tvitovima o IDD događajima iz drugih zemalja.  Na kraju, tokom Ljetnog volonterskog samita (Volunteer Summer Summit – VSS) u avgustu, bit će objavljen i ‘Priručnik za aktivnosti na temu aktivnog građanstva’ kog ćete moći koristiti za organizaciju svog IDD događaja.

Evropska federacija za interkulturalno učenje želi promovisati svaki od događaja koji će se održati tokom IDD-a. Dodajte vaš događaj u Googlemap mapping all IDD events kako bi svi saznali za vaše planove za obilježavanje IDD-a. Detaljnije instrukcije možete pronaći na EFIL-ovoj web-stranici.

Natječaj za najbolju IDD fotografiju i najbolji IDD video

Kao i prijethodnih godina, EFIL će otvoriti on-line natječaj za najbolje fotografije i videe sa IDD događaja. Natječaj će trajati od četvrtka, 24. septembra, do četvrtka, 8. oktobra, a bit će sproveden putem fan stranice na Facebooku Intercultural Dialogue Day. Svi AFS volonteri širom Evrope se pozivaju da dostave svoj materijal i učestvuju u natječaju! To možete učiniti dijeljenjem vaših fotografija i videa sa kratkim opisom IDD događaja na zid fan stranice IDD-a na Facebooku. Daljnje instrukcije možete pronaći ovdje. Fanovi stranice će onda lajkati fotografije/videe koji im se najviše sviđaju.

Svaki AFSer će moći učestvovati u IDD natječaju, bilo individualno ili u timu. Po zatvaranju natječaja će biti proglašena dva pobjednika—jedan za svaku od kategorija. Fotografija i video koji dobiju najviše lajkova će dobiti besplatnu registraciju za po jednog volontera za učešće u EFIL-ovom Ljetnom volonterskom samitu koji će se održati 2016. godine.