Preuzeto i prilagođeno iz biltena EFILife, broj 118, Evropska federacija za interkulturalno učenje.

Umrežavanje, kažu. Učenje u iformalnoj okolini, ne samo tokom sesija, već također (ako ne i više) tokom pauza za kafu i razgovora do kasno u noć. Sunce, pijesak i more. Mješavina ljudi koji nastoje napraviti promjene u svom društvu. Sigurno mjesto za ljude iz euromediteranske regije da rade zajedno. Sve ovo vam može dati prvu impresiju o tome šta je MedUni—Mediteranski univerzitet u Tunisu.

Mediteranski univerzitet u Tunisu je jedan od sestrinskih univerziteta organizovanih od strane Centra Sjever-Jug pri Vijeću Evrope koji također redovno organizuje i druge događaje, treninge i seminare o globalnom građanstvu i mladima. Najpoznatiji od ovih sestrinskih univerziteta jeste univerzitet koji se održava u septembru u Mollini, Španija. U okviru ovih univerziteta, različite organizacije sprovode svoje događaje i imaju priliku sarađivati sa drugima, i to ne samo tokom slobodnog vremena, već i tokom zajedničkih sesija.

Ovogodišnji MedUni je održan od 4. do 8. juna u Hammametu, Tunis, i u njemu su učestvovale dvije predstavnice EFIL-a, ujedno i članice EFIL-ove baze trenera (EPOT): Staša Stojkov (AFS Srbija) i Mila Majstorović (AFS Bosna i Hercegovina).

Staša Stojkov je učestvovala u nastavku treninga ‘Strukturalno učešće u demokratskim procesima’ održanog u Barceloni u februaru koji je bio organizovan od strane Katalonskog nacionalnog vijeća mladih (CNJC).  U treningu u Barceloni je učestvovala Mirela Hrnjić (AFS Bosna i Hercegovina) koja je ostalim učesnicima predstavila i InterCOOL—jedan od uspješnih projekata AFS BIH, i na osnovu njega razvila ideju za projekt koji bi uvezao AFS i druge omladinske organizacije iz euromediteranske regije. Nastavak treninga u Tunisu je imao za cilj da učesnici nastave razvijati projektne ideje koje su započeli u Barceloni.  Među učesnicima je bilo više predstavnika CNJC, te sedam učesnika iz Južne Evrope i četiri iz Sjeverne Afrike i Srednjeg istoka.

Mila Majstorović je učestvovala u događaju ‘Osnaživanje umrežavanja i omladinskog liderstva u euroarapskom i mediteranskom procesu’ koji je organizovan od strane talijanskog nacionalnog vijeća mladih Nacionalni omladinski forum (FNG). Događaj je imao za cilj promovisati rezultate sličnih događaja koje je FNG sproveo u protekle tri godine, te edukovati omladinske trenere o i uključiti ih u proces euromediteranske saradnje kako bi zajednički planirali i u 2016. godini sproveli naredne slične aktivnosti. Za Milu je ovo bila jedinstvena prilika da predstavi EFIL i proširi svoje znanje o novom pristupu razvoju aktivne euroarapske mediteranske mreže omladinskih organizacija. Tokom zajedničkih sesija su se dijelili ideje, iskustva i znanja i diskutovalo se u manjim grupama na različite teme. Na kraju su učesnici nastojali pronaći zajednička sredstva koja će biti baza za buduće zajedničke aktivnosti, nakon čega će razviti koncept Akcionog plana za 2016. godinu koji će uključivati konkretne aktivnosti koje će učesnici i njihove organizacije sprovoditi.

Pored učešća u navedenim događajima i jačanju svojih projeknih vještina, Staša i Mila su približile EFIL različitim organizacijama iz euromediteranske regije. Okvirna tema MedUnija ‘Mladi.org, akteri za promjene!’ (Youth.org, actors for change!) je omogućila učesnicima da razmisle o svom utjecaju na promjene u društvu, aktuelnim dešavanjima, kao i potencijalnim načinima za suočavanje sa izazovima s kojima se susreću u svom društvu.

Sve u svemu, izgleda da će neki od stvorenih partnerstava i projekata biti vrijedni rezultati ovogodišnjeg MedUnija u Tunisu.