Preuzeto i prilagođeno iz biltena EFILife, broj 118, Evropska federacija za interkulturalno učenje

ACTIVEActive Citizenship Tools in Various Environments ili Sredstva za aktivno građanstvo u raznim okolinama je projekt Evropske federacije za interkulturalno učenje (European Federation for Intercultural Learning – EFIL) koji je finansiran od strane Evropske omladinske fondacije pri Vijeću Evrope i koji ima za cilj da osmisli sredstva za uključivanje sadržaja aktivnog građanstva u AFS programe razmjene.

Projektni tim je počeo sa radom u januaru, a njegovi članovi su se sastali u Španiji krajem maja kako bi finalizirali sredstva u skladu sa komentarima i idejama koje su zaprimili od strane AFS volontera i organizacija. Prva sredstva koja će biti razvijena su namjenjena volonterima i podizanju svijesti o tome kako sadržaj aktivnog građanstva može biti uključen u AFS orijentacije prije, tokom i poslije završetka programa razmjene.

Paket ACTIVE za volontere uključuje:

• Video o AFS-u, njegovoj poveznici sa aktivnim građanstvom i kako uključiti ovu temu u naše programe. Video možete pogledati pod linkom: https://vimeo.com/131076739. Podijelite ga na društvenim mrežama i pokažite ga i drugim volonterima!

• Facebook grupa ‘ACTIVE volunteers’ koja ima za cilj stvaranje zajednice volontera zainteresovanih za projekt ACTIVE. Pridruži se grupi i pozovi i druge volontere!

• Priručnik za aktivnosti koji će biti objavljen sredinom jula.

• Radionica na temu koja će biti održana tokom EFIL-ovog Ljetnog volotnerskog samita(VSS) u avgustu.

• Serija webinara koja će se održati u oktobru i tokom koje će članovi ACTIVE projektnog tima podijeliti sa učesnicima webinara savjete o tome kako najbolje iskoristiti navedena sredstva, te pružiti odgovore na pitanja.

Projekt ACTIVE nema samo za cilj da pruži sredstva za volontere, već nastoji i da informiše AFS volontere i širu javnost o tome kako AFS kao organizacija pruža i razvija vještine potrebne za aktivno građanstvo.  Tokom Ljetnog volonterskog samita, projektni tim će objaviti video AFS ACTIVE CITIZENS koji prikazuje priče AFSera koji sebe smatraju aktivnim građanima u različitim aspektima svoje svakodnevnice, te će pokrenuti stranicu na Facebooku i  #afsactivecitizens na Twitteru.

Do tada, pratite ACTIVE dešavanja i budite AKTIVNI!

Pišite uredu AFS BIH ili Elisi iz EFIL-a na [email protected] za više informacija.

Sastanak ACTIVE projektnog tima u Španiji. S lijeva na desno: Marin Bjort Valtysdottir (EFIL/AFS Island), Elisa Briga (EFIL), Josh Fitoussi (AFS Francuska), Hilal Gercek (AFS Turska), Maria Fanlo (AFS Španija) i…Nala u sredini.