U Briselu je se od 30. novembra do 4. decembra okupilo 240 srednjoškolaca iz 22 zemlje kako bi međusobno razmijenili svoja iskustva življenja u drugoj evropskoj zemlji i učešća u tromjesečnom programu razmjene učenika s fokusom na aktivno evropsko građanstvo. Među njima je bilo i sedam učenika iz BiH, kao i dvije učenice iz Italije i Belgije koje su svoje iskustvo razmjene provele u Gračanici i Foči. Program je poznat pod nazivom ECTP-European Citizenship Trimester Programme, a uz koordinaciju Evropske federacije za interkulturalno učenje (EFIL), sprovode ga evropske AFS organizacije. Organizator programa u BiH je UG Interkulturni susreti u Bosni i Hercegovini.

Završni seminar u Briselu ovom AFS programu razmjene dodaje snažnu edukativnu dimenziju. Učesnici ne samo da razmjenjuju svoja iskustva života u domaćin porodici i školske svakodnevnice u drugoj zemlji, već i analiziraju kako ih ovo jedinstveno iskustvo može dodatno osposobiti da postanu aktivni građani u Evropi, svojoj domovini i lokalnoj zajednici.

Učenici su učestvovali u radionicama na različite teme o tome šta je Evropa i šta znači biti Evropljanin. Neke od tema su bile imigracija u Evropi, evropski duh u muzici i društvenim mrežama, različite svakodnevnice u evropskim državama, dječija prava u Evropi, evropske vrijednosti, donošenje odluka u institucijama Evropske unije i mogućnosti mladih da u njima učestvuju.

Zapravo, poenta ECTP završnog seminara u Briselu nije samo u postajanju svjesnim pripadanju Evropi, već i u postajanju aktivnim evropskim građanima koji će doprinositi poboljšanju života u Evropi. S tim u vezi, učesnici su tokom seminara osmišljavali i pravili videe za zagovaranje i promociju prava na obrazovanje, za prikupljanje donacija za osobe u nepovoljnom položaju, promociju LGBT prava, promociju različitosti, volonterizma, mobilnosti mladih, recikliranja, te uopće zagovaranje ljubaznosti prema susjedima i svakodnevnog činjenja malih stvari koji mogu napraviti veliku razliku.

ECTP završni seminar, međutim, nije obuhvatio samo radionice i planiranje preduzimanja akcija, već i direktno upoznavanje sa time šta su Evropa i aktivno učešće u evropskom društvu. Učesnici su tako posjetili Evropski parlament i upoznali se sa tri zastupnika u Parlamentu iz Austrije koji su u svojim srednjoškolskim danima također učestvovali u AFS programu razmjene, i to Urlrike Lunacek, Karin Kadenbach i Michela Reimona.

Sve ovo je bilo moguće zahvaljujući velikom trudu uloženom od strane tima od 47 AFS volontera iz cijele Evrope koji su pripremili sadržaj seminara i radionica, te koordinirali logistiku.