Julija, kao učesnica AFS programa razmjene učenika u BiH, svoja tri mjeseca interkulturalnog učenja provela je u porodici u Sarajevu. Julija se u decembru vratila u Poljsku, a mi vam u nastavku bez pravopisnih i gramatičkih intervencija donosimo tekst koji je napisala neposredno prije povratka. 

Iako nisam to očekivala, dolazak u Bosnu i Hercegovinu na razmenu AFS bila je jedna od najboljih iskustva u mom životu. Ova tri sjajna mjeseca koje sam prevela u Sarajevo potpuno me promjenile. Naučila sam se cjeniti svaki momenat u životu, upoznala sam odličnih ljudi i zaljubila se u ovom gradu, kulturi i jeziku.

Moja host porodica je bila živi primjer najosnovnijih, najjednostavnijih i najdivnijih vrijednosti – dok sam bila s njima osjećala sam se kao kod kuće (ili nekad još bolje). Oni, odgovarali mi na sve pitanja, pričali smješne i tužne priče o državi i životu. Međutim, stalno sam izlazila s mojom rajom iz škole, kursa bosanskog i AFS. Nigdje i nikad prije nisam toliko vremena prevela u kafićama. Naravno, znalo je biti i težko ali iz druge strane bez izazova bilo bi mi dosadno i bez veze. Sada, kad mislim na momenat u kojem morat ću se vratiti u Poljsku, težko mi je zamisliti kako ću preživljeti bez moje omiljene bosanske kafe, hrane, jezika, muzike i – šta je najbitnije – ljudi.

Previše sam navikla na to sve da to sada ostavim kao da ništa nije bilo. Jednostavno: dolazit ću kod Vas s vremena na vrijeme, a Bosna će mi svakako ostati zauvijek u srcu.

Jula Chabasiewicz
Učesnica AFS tromjesečnog programa razmjene
u Bosni i Hercegovini u šk. 2013/14. godini