Charlotte iz Njemačke, učesnica AFS programa razmjene u Bosni i Hercegovini u šk. 2012/13. godini piše o svom iskustvu interkulturalnog učenja u Sarajevu.

Prije dvije godine, odlučila sam da uradim nešto posebno, odlučila sam da otputujem. Saznala sam za AFS program interkulturalnog učenja, aplicirala i nisam zažalila. Izabrala sam Bosnu i Hercegovinu i provela nevjerovatnu godinu u ovoj divnoj zemlji. Tamo negdje, u Bosni i Hercegovini, posjetila sam hiljade divnih mjesta, upoznala mnogo zanimljivih i dragih ljudi i moj pogled na svijet se mnogo promijenio.

Bosna i Hercegovina je divna zemlja u kojoj se sve različitosti susreću jedna s drugom. S jedne strane, tu su divne, zelene šume i pejzaži, a s druge tu je i divan dio bosanskohercegovačkog mora. Tu ima i mnogo malih sela, baš kao i u mojoj zemlji, odvojenih od svega i netaknutih. A samo nekoliko kilometara dalje, možete osjetiti miris i duh grada koji nije okićen modernim neboderima, nego divnim starim i tradicionalnim građevinama.

Kada sam došla u Bosnu i Hercegovinu, upoznala sam svoju ljubav, svoje Sarajevo. U Sarajevu, uvijek ima vremena za kafu, vremena za prijatelje i za sjedenje satima s onima koje voliš. I to nije samo to, tu su i divni ljudi, hrana, pa čak i stari tramvaji, bar dok ne shvatite kako da ih koristite. Za vrijeme koje sam provela u Sarajevu, naučila sam dosta toga. Naučilo me da u životu čitam cijelu knjigu umjesto da gledam samo u korice.

Tokom zime, možete otići na skijanje na olimpijske planine, Bjelašnicu, Igman, Trebević. Možete jesti najbolje uštipke koje ste ikada probali. A tokom ljeta, možete otići na duge, duge šetnje Alejom do Vrela Bosne. Blizu Vrela Bosne, ima mnogo parkova u kojima možete sjesti, napraviti roštilj, jesti ćevape i dobro zabaviti. Ako ikada posjetite Sarajevo, morate, ali morate posjetiti Baščaršiju i Sebilj. Ako ste dovoljno sretni i posjećujete BiH tokom fudbalskog meča nacionalnog tima, morate biti u gradu. Iako se meč održava u Zenici, čak i ovdje, dva sata vožnje od Zenice, možete osjetiti uzavrelu atmosferu i vidjeti ljude kako bodre svoje Zmajeve.

Čak i sada kada se osvrnem na proteklih šest mjeseci otkako sam se vratila u Njemačku, shvatam kako nikada neću zaboraviti vrijeme koje sam provela u Sarajevu, gradu u kojem sam odrasla. Moram da se zahvalim svim ljudima, mojim prijateljima, domaćin porodici, kao i mojoj porodici, te AFS-u koji me bodrio tokom godinu dana razmjene i koji mi je pomogao da ostvarim sve ono što sam sanjala.

Charlotte Falke iz Njemačke
Učesnica AFS programa razmjene (2012/13.)