Porodica Kovačević iz Gradiške je odlučila upoznati svijet u svom domu, te su u školskoj 2013/14. godini otvorili svoja vrata i svoje srce AFS učeniku iz Sjedinjenih Američkih Država. Donosimo njihovo iskustvo interkulturalnog učenja.

Čim smo ugledali na internetu da se traži domaćin porodica za učenike srednjoškolce, odlučili smo se da primimo jednog od njih kako bi i naša djeca imala prilike da upoznaju nekog ko je sa drugog kraja svijeta.

U našu porodicu je stigao Samuel. Istog trena je postao ravnopravan član naše porodice i naše četvrto dijete. Malo smo bili skeptični u početku da li će i on nas prihvatiti, da li će mu se svidjeti naša kuhinja, kako će i on prihvatiti naš način života. Ali on je od prvog momenta prihvatio sve. Mnogo mu se svidja naša hrana. Stekao je mnogo prijatelja u školi. Naša djeca su ga prihvatila bez problema, pa i najmlađa Eva koja je imala samo 2 godine kad je Sem došao u našu porodicu. Sad ga zove bratom i obožava ga.

Stekli smo i divne prijatelje (Semove roditelje) i nadamo se da će nas i oni jednog dana posjetiti. Naša druga curica se već sprijateljila sa Semovom sestrom koja je isto godište kao i ona.

Sem je vremenom postao naše dijete i dar od Boga i niko od nas nije svjestan da može i tuđe dijete da voli kao svoje.

Gđa Kovačević
Domaćin majka učeniku iz SAD-a, 2013/14.