Sara iz Istočnog Sarajeva, učesnica AFS jednogodišnjeg programa u Italiji u šk. 2013/14. godini, piše o svom iskustvu razmjene.

Dan kad sam došla u Italiju je dan koji je moj život obogatio za jedan potpuno novi svijet. Iako je bilo mnogo strepnji i skrivene bojazni zbog dolaska u potpuno novu sredinu, kulturu i jedan nepoznat svijet, moja nova (ili bolje da kažem druga) porodica mi je već prvih dana ulila povjerenje i dala snagu za premoštavanje svih teškoća i lakše nošenje sa činjenicom da se od moje prave porodice prvi put odvajam, i to na duži vremenski period. Moja talijanska porodica, Lorenco, Susan, Marta i Tobi, je zapravo pravi primjer porodice, kao iz priče. Zajednički sve rade i dogovaraju se (zajednički svaki dan ručaju i večeraju, zajednički idu za vikend na planinu, aktivno učestvuju u školskim obavezama djece i slično). Dijele sve životne radosti i izazove i zaista je zadovoljstvo biti dio ove porodice.

O brižnosti Susane, drugarstvu Marte, zaštitničkom stavu Lorenca neću puno pisati jer to je teško opisati u par rečenica…nadam se da će vrijeme dati priliku da im se odužim za svu pažnju i gostoprimstvo koje mi pružaju. Mogu samo reći da imam sreću i čast da sam obogaćena za sigurnost i utočište još jednih roditelja, braće i sestre što se ne može mjeriti sa bilo čime. Škola je fenomenalnaaaa! Zadovoljstvo je učiti u ovakvim uslovima i svaki dan je izazov i trka za novim znanjima.

Ja jedva čekam da članovi moje talijanske porodice (ja ih već sada zaista tako doživljavam) narednih godina dođu u Bosnu i Hercegovinu i budu moji gosti, kako bi im bar dio njihovog gostoprimstva uzvratila, a ujedno i pokazala našu lijepu zemlju. AFS iskustvo mi je pomoglo mi je i da se još više zbližim sa mojom porodicom i prijateljima (čudno je to kako tek kad se udaljite vidite suštinski bitne stvari i još i više cijenite) i da bolje sagledam i sve ljepote zemlje iz koje dolazim.

Želim, također sa čitateljima da podjelim iskustvo ugošćavanja u mojoj porodici u BiH. Naime sticajem okolnosti moja je porodica ugostila na mjesec dana volonterku iz Njemačke-Sylvie. To je zaista bilo jako uzbudljivo i zanimljivo za moju porodicu, a pogotovo za mene, koja sam nakon par dana druženja sa novim članom naše porodice otišla za Italiju. Zahvaljujući Sylvie i njenim savjetima sam se bolje pripremila za novu porodicu i sve izazove koje nosi nova zemlja i nova porodica. Mama kaže da joj je prisustvo Sylvie pomoglo da lakše prihvati moje odsustvo. Zahvaljujući Sylvie moja porodica je iz prve ruke upoznala ljepšu stranu razmjene učenika i olontera, postala organizovanija i bliža kroz brigu o jednom novom članu porodice.

Meni je ovaj program pomogao i pomaže i dalje da obogatim svoje znanje, iskustvo, ali i svoje srce različitostima i novim horizontima, kao i da spoznam, tj. bolje rečeno da se podsjetim da je dobar čovjek zapravo svugdje isti bez obzira na jezik kojim govori, boju kože ili bilo koje druge različitosti. Čista duša je ono što nas spaja, a različitosti nas ustvari obogaćuju i dižu ka visinama.

Na kraju želim od srca svima da preporučim da učestvuju u programu razmjene ili kao domaćin porodica, jer to je jedno novo iskustvo koje pomaže da bolje upoznamo druge kulture i običaje, ali i da obogatimo sebe ne samo kroz nova saznanja i iskustva već kroz stvaranje novih prijateljstava.

Svi koji imaju bilo kakvu dilemu oko mogućih poteškoća u slučaju razmjene, slobodno nek zaborave na brige i krenu hrabro u osvajanje svijeta…..neće se pokajati i vratiće se sa osmjehom, životnim iskustvom koje je možda vrijednije od bilo kog drugog koje ćete steći u životu i punom torbom znanja i prijatelja iz cjelog svijeta.

Sara Vanovac
Učesnica AFS jednogodišnjeg programa u Italiji, 2013/14.