Zima je u sjevernoj hemisferi! Zimski praznici su period godine kog mnogi provedu sa svojom porodicom i kada daruju i primaju poklone. Mnoge kulture proslavljaju ovaj period godine prema tradicijama izvedenim iz religije, kao i paganskim običajima povezanim sa zimskim solisticijem i najhladnijim periodom godine u ovoj hemisferi.

U mnogim mjestima je običaj da se na različite načine razmjene pokloni sa članovima porodice i prijateljima, a često i uz pomoć lika posjetitelja koji donosi slatkiše, male ili veće darove. Ovi običaji su veoma značajni posebno djeci koja dobivaju više slatkiša, darova i pažnje tokom praznika. Ovi posebni zimski posjetitelji se javljaju već početkom decembra. Najranije posjete se dešavaju u Holandiji, Belgiji, dijelovima Njemačke i Češkoj Republici.

Na dan 6. decembra, Sveti Nikola (St. Nicholas na engleskom, Sinterklaas na holandskom, Sankt Nikolaus na njemačkom, Svaty Mikuláš na češkom) dolazi da donese slatkiše i poklone. U Holandiju dolazi brodom sa Zwarte Piet, noseći sve poklone na brodu i zaustavljajući se u lukama gradova kraj mora ili rijeka. Onima koji ne žive u blizini luka, poklone dostavljaju pješke hodajući od vrata do vrata. Posjetite ovu stranicu ukoliko želite saznati o tradicije Svetog Nikole širom svijeta.

U drugim zemljama Sjeverne Evrope i Sjeverne Amerike, zimski posjetitelj je Djed Božićnjak (Santa Claus na engleskom) i dolazi na Badnje večer, 24. decembra. U pravoslavnim zemljama Božić Bata dolazi u noć Badnjaka između 6. i 7. januara. Djed Božićnjak nosi poklone u saonicama koje vuku irvasi sa Sjevernog pola i ulazeći kroz odžak ih ostavlja u kućama. U jutro na Božić porodica se okuplja oko božićnog drvceta gdje pronalaze poklone i otvaraju ih. U nekim zemljama poklone pronalaze u čarapama koje su prijethodno objesili na kamin, a u nekim zemljama djeca ostavljaju cipele ispred kuće u kojima naredno jutro pronalaze poklone.
U pojedinim zemljama Djed Mraz također putuje sa Sjevernog pola u saonicama i u novogodišnjoj noći ostavlja poklone ispod novogodišnje jelke.

U Španiji i nekim zemljama Južne Amerike, tri su zimska posjetitelja i oni putuju zajedno kao Tri kralja ili mudraca dolazeći sa Bliskog istoka na večer Epifanije između 5. i 6. januara. Većina gradova ih dočeka sa paradom u kojoj učestvuju svi odrasli i sva djeca. Kraljevi obično nude slatkiše, primaju pisma od djece sa njihovim zahtjevima i govore im da legnu spavati ranije kako bi pronašli poklone sljedeće jutro. Kliknite ovdje da pogledate tradicionalnu paradu sa Tri kralja.

Ovo su neke od najraširenijih tradicija u svijetu, ali postoje i mnoge druge tradicije jedinstvene za određene regije.

Tako u Italiji starica Befana posjećuje djecu na večer uoči Epifanije i puni njihove čarape slatkišima i darovima ako su bili dobri ili ugljem i tamnim slatkišima ako su bili zločesti. Stara kazivanja kažu da će pri odlasku iz kuće pomesti pod kako bi otklonila sve probleme te porodice.

U Baskiji uoči Božića poklone djeci donosi Olentzero koji silazi sa planina. U Kataloniji postoji tradicija Tió de Nadal (Božićni ujak). Tokom nekoliko sedmica djeca hrane red cjepanica slatkišima i ostacima hrane koje cjepanice jede tokom noći. U Božićnoj noći se djeca okupe oko cjepanica, pjevaju pjesme i bockaju cjepanice štapovima tražeći poklone. Cjepanice potom pretvore pojedenu hranu u poklone za djecu.

Mnoge od ovih tradicija su prisutne i u južnoj hemisferi i tropskim zemljama.

Sretne praznike vam želimo, kao i puno poklona ispod drvceta, jelke, u čarapi ili cipeli!